Článek
Je jedno, jestli jste specialista na nejlepší nakládané okurky, cukety, sirup z červeného rybízu nebo domácí marmelády. V každém případě můžete využít stejné pomocníky, kteří vám vaši snahu zásobit se na zimu usnadní.
Zavařování úrody
Zavařování je nejoblíbenější metoda, jak uchovat zeleninu a ovoce na období, kdy bude zahrádka spát. V každé rodině je nějaký speciální a možná i generacemi ověřený recept na lák okurek, poměr cukru a ovoce. Ale třeba také na to, jestli zavařovat třešně i s peckami, nebo bez nich, zda udělat spoustu malých skleniček, nebo vybrat ty velké, aby nebylo tolik práce. Ať tak či tak, rozhodně se vám bude hodit pár zajímavých pomocníků – od praktických kleští a teploměrů až po zavařovačky, které nejsou jen praktické, ale i krásné.
Odpeckovávače
Zavařovací kleště
Zavařovací teploměry
Zavařovací sklenice
Zavařovací hrnce
Sušení úrody
Sušení je stále oblíbenějším způsobem uchovávání ovoce a zeleniny, ale třeba i bylinek a hub. Jeho výhodou je, že zachovává v potravinách vysoký obsah vitaminů a minerálů. Sympatické je, že sušené suroviny zaberou daleko méně místa než sklenice se zavařeninami (ty se ale mohou stát skvělým dárkem). Nevýhodou může být energetická náročnost sušení, pokud nemáte možnost sušit venku na vzduchu – nikoli však slunci! A co byste si měli pro úspěšné sušení pořídit?
Sušičky na ovoce a zeleninu
Kvašení zeleniny
Kvašení je prastarý a v poslední době znovu objevený způsob, jak uchovat zeleninu, ale i některé druhy ovoce. Protože jde o skvělý způsob, který se postará o vaše chuťové buňky, ale také imunitu, měli byste ho vyzkoušet. Co k tomu budete potřebovat?
Nádoby na kvašení
Přečtěte si také, jak na zavařování v troubě a myčce a koukněte na typy, jak nakládat, okurky, ryby, škvarky nebo třeba karbanátky