Hlavní obsah

V zimě jako když najdete! Období zavařování, nakládání a sušení vrcholí, usnadněte si to

Foto: Megan Betteridge, Shutterstock.com

Foto: Megan Betteridge, Shutterstock.com

Období okurek, cuket a dalších letních plodů je v plném proudu a nastává zásadní otázka, jak je co nejlépe uskladnit, abyste měli vystaráno i na zimu. Můžete zavařovat, sušit, ale třeba i nechat kvasit. Našli jsme pomocníky, kteří vám s tím pomohou.

Článek

Je jedno, jestli jste specialista na nejlepší nakládané okurky, cukety, sirup z červeného rybízu nebo domácí marmelády. V každém případě můžete využít stejné pomocníky, kteří vám vaši snahu zásobit se na zimu usnadní.

Zavařování úrody

Zavařování je nejoblíbenější metoda, jak uchovat zeleninu a ovoce na období, kdy bude zahrádka spát. V každé rodině je nějaký speciální a možná i generacemi ověřený recept na lák okurek, poměr cukru a ovoce. Ale třeba také na to, jestli zavařovat třešně i s peckami, nebo bez nich, zda udělat spoustu malých skleniček, nebo vybrat ty velké, aby nebylo tolik práce. Ať tak či tak, rozhodně se vám bude hodit pár zajímavých pomocníků – od praktických kleští a teploměrů až po zavařovačky, které nejsou jen praktické, ale i krásné.

Odpeckovávače

Foto: Archiv firem

Zleva: Vhodný na třešně a višně, ale i menší švestky, na e-shopu Magnet3p za 289 Kč. Na třešně a olivy, Presto, v e-shopu Tescoma za 179 Kč. Na třešně a višně, Extra eng-354, v e-shopu Megaknihy za 215 KčFoto: Archiv firem

Zavařovací kleště

Foto: Archiv firem

Zleva: Orion (dvě varianty), šířka 8 cm, výška 22,5 cm, v e-shopu Svět cukrářů za 129 Kč. Na uzavírání víček omnia i šroubovacích, 0,7 l a 0,3 l, v e-shopu Od kulináře za 49 KčFoto: Archiv firem

Zavařovací teploměry

Foto: Archiv firem

Zleva: Délka 48 cm, v e-shopu Domesticus za 107 Kč. Ibili, délka 31 cm, v e-shopu Ozdob dort za 322 Kč. Průměr ciferníku 7,5 cm, délka 28 cm, v e-shopu Orion domácí potřeby za 229 KčFoto: Archiv firem

Zavařovací sklenice

Foto: Archiv firem

Zleva: Weck, 80 ml, v e-shopu Butlers za 39 Kč. HomeMade, průměr 10 cm, výška 17,5 cm, v e-shopu DecoDoma za 75 Kč. Sada, objem 210 ml, v e-shopu Kik za 79 KčFoto: Archiv firem

Zavařovací hrnce

Foto: Archiv firem

Zleva: Silvercrest Sead 1800 A1, objem 27 l, v e-shopu Lidl za 1799 Kč. Kovotvar, 30 l, v e-shopu Kukačka za 743 KčFoto: Archiv firem

Sušení úrody

Sušení je stále oblíbenějším způsobem uchovávání ovoce a zeleniny, ale třeba i bylinek a hub. Jeho výhodou je, že zachovává v potravinách vysoký obsah vitaminů a minerálů. Sympatické je, že sušené suroviny zaberou daleko méně místa než sklenice se zavařeninami (ty se ale mohou stát skvělým dárkem). Nevýhodou může být energetická náročnost sušení, pokud nemáte možnost sušit venku na vzduchu – nikoli však slunci! A co byste si měli pro úspěšné sušení pořídit?

Sušičky na ovoce a zeleninu

Foto: Archiv firem

Zleva: Concept SO3000, v e-shopu My Concept za 5999 Kč. Gorenje FDK 24 DW, na Zboží od 1117 Kč. Colgar sušící síť, v e-shopu Bio Plants za 639 KčFoto: Archiv firem

Kvašení zeleniny

Kvašení je prastarý a v poslední době znovu objevený způsob, jak uchovat zeleninu, ale i některé druhy ovoce. Protože jde o skvělý způsob, který se postará o vaše chuťové buňky, ale také imunitu, měli byste ho vyzkoušet. Co k tomu budete potřebovat?

Nádoby na kvašení

Foto: Archiv firem

Zleva: Sada na kvašení (fermentaci) Kilner, 2 x 1 l, v e-shopu Potten Pannen za 979 Kč. Nádoba Pickles s pružinou, objem 4 l, v e-shopu Kuchyňské potřeby za 399 Kč. Hrnec (ruční výroba), 2 l, lze použít i do trouby, v e-shopu Fajný obchůdek za 1090 KčFoto: Archiv firem

Související témata:

Načítám