Článek
Jablečné křížaly, sušené hrušky, švestky a meruňky chutnají snad každému. Při správném způsobu sušení v nich přitom zůstává zachováno velké množství zdraví prospěšných látek, rozhodně mnohem více než třeba při zavařování. V sušičce ovoce ale zvládnete vyrábět i mnoho dalších dobrot, které vás překvapí!
Lahodné ovocné plátky a rolády
Možná jste už někdy v obchodě objevili tenké ovocné plátky, které chutnají přímo skvostně a zrovna tak i voní. Jsou vyrobené z dření různého ovoce, navíc mohou být obohacené oříšky. Je to ideální přesnídávka pro labužníky dbající na zdravou výživu, která se vejde do každé kabelky i školní tašky. Viděli jste je, ale nekoupili kvůli ceně? V sušičce si je snadno můžete vyrobit sami! A navíc klidně vyzkoušejte bezpočet variant a přísad.
Zde je návod: Rozmixujte ovoce, přidejte ořechy či další plody a hmotu vylijte buď na speciální fólie, které lze k sušárně zakoupit, nebo stačí i pečicí papír. Pokud chcete ovocnou placku po usušení snadno oddělit a skladovat srolovanou, vyplatí se podklad lehoučce potřít olejem. Rolády proložené pečicím papírem nebo fólií pak můžete skladovat třeba ve sklenici. Jsou kdykoli po ruce, stačí je naplnit tvarohem, šlehačkou… Placky se semínky a oříšky je zase nejlepší nakrájet na proužky a užívat jako zdravou dobrotu samotné – nepůjdou tak dobře srolovat. Skvělé kulinářské pokusy můžete vyrábět i za pomoci jogurtu, který v sušičce ztuhne do příjemné konzistence s karamelovou příchutí. Mísení s ovocnou dření, medem, hnědým cukrem, skořicí, kardamomem či vanilkou se přímo nabízí…
Pro milovníky klasiky
Zdá se vám to moc překombinované? Pak se dejte do klasického sušení plodů ze zahrady. Jablka stačí zbavit jádřinců – nejlépe speciální kulatou škrabkou, nakrájet na kolečka a usušit na výtečné křížaly. Jejich chuť závisí na odrůdě a zralosti jablek. Pokud nechcete, aby křížaly tmavly, namočte je před sušením do vody s citronovou šťávou. Podobně lze usušit i výborné hruškové křížaly. Zvlášť můžete použít slupky, které dají úžasnou chuť a vůni zimním ovocným čajům.
Nejen zpracováním slupek doma ušetříte. Zde jsou i další možnosti, jak ušetřit při vaření!.
Zrovna tak zdravou pochoutkou, která prospívá mimo jiné trávení, jsou sušené švestky. Vyplatí se je předem nejen vypeckovat a rozpůlit, ale i krátce ponořit do vroucí a ihned poté do studené vody, tedy blanšírovat. Tato úprava naruší voskový povlak na slupkách a švestky se budou rychleji sušit. I tak sušení šťavnatých půlek často trvá téměř 24 hodin. Dlouhé je i sušení sladkých meruněk. Oproti těm z obchodu, které jsou sířené, sice budou mít hnědou barvu, ale o co méně lákavější bude vzhled, o to lepší si doma vytvoříte chuť. A především zdravotní nezávadnost.
Sušit můžete samozřejmě jakékoli další ovoce, včetně lesních plodů, jako jsou borůvky či brusinky, ze kterých poté připravíte skvělý čaj. Zrovna tak lze sušit zeleninu – mrkev nebo petržel později užijete do polévky, sušená rajčata jsou nejlepší naložená v olivovém oleji s česnekem a kořením.
Rádi experimentujete? Jistě doma oceníte i domácí pekárnu. Právě pro vás pak máme: Test domácích pekáren: Tahle vyhrála!.
Sušení pro „masožravce“
Nepotřebujete doma sušičku, protože si na tyto zdravé pokrmy u vás nikdo moc nepotrpí? Zkuste v ní udělat sušené maso! Je to jednoduché a levné! Plátky nebo hranolky drůbežích řízků, vepřové či hovězí libové kýtymůžete sušit při nejvyšší teplotě. Ideální je předem maso marinovat ve směsi oleje a koření, můžete přidat hořčici, med, limetkovou šťávu… Čím libovější maso bude, tím déle po usušení vydrží. Zajímavou pochoutku oceníte nejen na výletě, ale i jako originální pohoštění k pivu a vínu…
Zaujala vás některá z těchto delikates? Tak ji vyzkoušejte, dobrou chuť!