Článek
Postup
01.
Vyberte co nejmenší brambory a pořádně je odrhněte. (Se slupkou se dá jíst třeba odrůda grenaille.) Vložte je do hrnce s vodou a solí – ideálně tak, aby byly v jedné vrstvě, přiveďte k varu a bez poklice vařte 15 až 25 minut doměkka. Hrncem občas zatřeste.
02.
Když jsou brambory měkké, vodu slijte, ale hrnec ještě vraťte na plotnu a pár minut prohřívejte, až se vypaří i zbytek vody a brambůrky se zvrásní a obalí solí.
03.
Zatímco se brambory vaří, připravte salsy. Na zelenou jednoduše rozmixujte všechny ingredience (jestli nemáte rádi koriandr, můžete použít hladkolistou petržel, anebo přidat jednu zelenou papriku). Ochutnejte a případně dolaďte solí, octem nebo dalším olejem. Mojo má být dost výrazné.
04.
Na mojo picón (případně jeho nepálivou verzi mojo rojo) opečte celou papriku nad plamenem, v troubě na 200 °C nebo na pánvi, až slupka začne černat a tvořit puchýřky. Pak ji dejte do sáčku zapařit a poté oloupejte slupku. Tento krok můžete vynechat a papriku použít celou, ale upečená a bez slupky je lepší.
05.
Oloupanou papriku rozmixujte s ostatními surovinami a dochuťte solí, chilli (dala jsem čerstvé papričky, ale použít můžete i sušené, mleté nebo vločky), octem či olejem.
06.
Brambůrky i salsy podávejte pro všechny společně, aby si každý máčel do té omáčky, která mu chutná víc.
Tip: Brambor uvařte víc a zbylé podávejte jindy jako přílohu k masu nebo do salátu – chuťově se podobají spíše pečeným než vařeným.
Také jste si z dovolené přivezli nějaký zajímavý recept?