Článek
Umíte si představit něco lepšího než zapečené jídlo plné zlatavého rozpuštěného sýra? Ten dnes hraje hlavní roli hned ve třech receptech: na snadnou pizzu (než vykyne těsto, v klidu si připravíte všechny suroviny na náplň!) dejte mozzarellu, do květákových placiček parmezán a k pikantní česnekové bagetě zase výrazný čedar.
Květákové placičky se sýrem
Na 4 porce potřebujete: 1 velký květák, 1 menší cibuli, 2 vejce, 2 stroužky česneku, ½ hrnku strouhaného parmezánu (nebo sýru Gran Moravia či Grana Padano), ¼ hrnku strouhanky, sůl, pepř, olej na potření plechu
Postup: Květák rozeberte na růžičky a v osolené vodě povařte asi 7 minut, jen aby byl na skus. Osušte a rozmixujte najemno. Kdyby byl květák moc vodnatý, drť zabalte do čisté utěrky a část vody vyždímejte.
Smíchejte s najemno pokrájenou cibulí, vajíčky, prolisovaným česnekem (toho klidně přidejte víc), sýrem a strouhankou. Osolte, opepřete a namočenýma rukama tvarujte malé tyčinky či placičky. Pečte na pečicím papíře pokapaném olejem v troubě vyhřáté na 180 °C. Po 15 minutách placičky otočte a pečte ještě asi 10 minut dozlatova. Podávejte třeba s jednou ze 3 originálních bramborových příloh.
Tip: Milujete květák? Zkuste i dietnější variantu toho obalového z trouby, pikantní květákovou polévku či květák jako základ na pizzu bez mouky!
Tuňáková pizza s pórkem
Na 1 plech potřebujete:225 g hladké mouky, ½ kostky droždí, 175 ml teplé vody, ½ lžičky soli, lžíci olivového oleje
Na obložení: 1 konzervu tuňáka v oleji (170 g), hrst černých oliv, 1/2 pórku, 150 g mozzarelly, ½ kelímku smetany na vaření nebo na šlehání, pepř, oregano
Postup: K mouce přidejte droždí rozpuštěné v teplé vodě, sůl a olej a vypracujte lepivé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte asi 40 minut na teplém místě vykynout. Mezitím si pokrájejte olivy, pórek nasekejte na kolečka a mozzarellu nastrouhejte. Těsto rozprostřete navlhčenýma rukama v tenké vrstvě na pomaštěný plech a obložte kousky okapaného tuňáka, olivami, pórkem a sýrem. Pokapejte smetanou, opepřete a posypejte oreganem. Pečte asi 15 minut při 200 °C dozlatova.
Tip: Těsto udělejte rovnou z dvojité dávky a druhou pizzu potřete rajským protlakem ochuceným česnekem, posypejte bylinkami a obložte oblíbeným salámem a sýrem.
Česnekové bagety s jalapeños
Potřebujete: 1 střední bagetu, 100 g výrazného sýra (čedar, ementál, gouda), 2 stroužky česneku, 3 lžíce kysané smetany, 2 naložené papričky jalapeños, sůl, pepř
Postup: Bagetu rozřízněte napůl a potřete směsí z najemno nastrouhaného sýra, prolisovaného česneku a kysané smetany ochucené solí a pepřem. Navrch přidejte kolečka papriček zbavených semínek a dejte na asi 10 minut zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C. Nakrájejte na proužky a podávejte se salátem jako rychlou večeři nebo pikantní občerstvení k vínu.
Tip: Pro extra pálivé bagetky přidejte další papričky i přímo do sýrové směsi.
Na čem si nejraději vychutnáváte rozpečený sýr vy?