Článek
Mák. Jedni ho milují, druzí ho nemusí. Je pravda, že pokud na něj nejste zrovna alergičtí, tak jedinou jeho negativní vlastností může být to, že i když vám vykouzlí úsměv na tváři, nemusí tento úsměv zrovna okouzlit okolí :-).
Ale pokud plánujete z nemletých modrošedých semen makovice připravit nějakou dobrotu pro své přátele nebo si chcete pochutnat v kruhu rodinném, můžete se u toho rozhodně vesele usmát, a navíc si na něm s dnešními recepty příjemně pochutnat. Představujeme vám jeho sladkou stránku – neskutečně vláčný makovo-banánový dort, sušenky s voňavou polevou a pekanovými ořechy a nakonec odlehčené lívance s borůvkovou omáčkou.
Lívance vám zaručeně zpříjemní ranní vstávání, sušenky se hodí na jakoukoli party, ale budou slušet například i pomalu blížícím se Vánocům. A makový dort? Můžete ho věnovat jako výborný narozeninový dárek nebo jím odměňte rodinu, a samozřejmě sebe. Tak pojďte udělat sobě a svým blízkým radost!
Makovo-banánový dort s pistáciemi
Na dortovou formu o průměru 20 cm potřebujete: 45 g másla, 125 g krupicového cukru, 190 g zakysané smetany, 1 vejce, 2 zralé rozmačkané banány, 90 g máku, 1 lžíci vanilkového extraktu, 150 g hladké mouky, špetku soli, ½ lžičky jedlé sody, trochu másla na vymazání a máku na vysypání formy, pistácie na ozdobu. Na polevu:180 g Cream cheese (Duko, Lučina, Philadelphia), 45 g másla, 1 vanilkový lusk, 180 g moučkového cukru, trochu mléka na zředění, trochu citronové šťávy na dochucení
Postup: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte dohromady máslo, cukr a zakysanou smetanu. Přidejte rozšlehané vejce, rozmačkané banány, vanilkový extrakt a pořádně vše promíchejte. Do směsi prosejte mouku, jedlou sodu a lehce osolte. Na závěr přimíchejte mák. Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte mákem. Nalejte do ní připravenou směs a dejte péct na asi 30–40 minut, dokud špejle nezůstane čistá.
Upečený dort nechte vychladnout a mezitím si připravte polevu. Smíchejte všechny uvedené ingredience, mléko přidejte dle konzistence a citronovou šťávu dle chuti. Než vychladne korpus, dejte připravenou polevu do lednice. Až přijde čas, naneste ji na korpus a posypejte nasekanými pistáciemi.
Tip: Pistácie nemusí sloužit jen jako dekorace na polevě, svým blízkým můžete připravit překvapení a přisypat jich pár i do těsta.
Makové sušenky s polevou a pekanovým ořechem
Na asi 25 sušenek potřebujete: 150 g změklého másla, 125 g krupicového cukru, 1 vejce, 1 lžičku vanilkového extraktu, 2 lžíce máku, špetku soli, ½ lžičky prášku do pečiva, 250 g hladké mouky, 25 pekanových ořechů. Na polevu: 180 g moučkového cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu, 2 lžíce mléka, špetku nastrouhaného muškátového oříšku
Postup: Smíchejte změklé máslo s cukrem. Přidejte rozšlehané vejce, vanilkový extrakt, mák a všechny ingredience pořádně propojte. Přimíchejte prosetou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Ze vzniklého těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na chvilku zamrazit, bude se vám s těstem pak lépe pracovat.
Zatímco máte těsto v chladu, předehřejte troubu na 180 stupňů. Po chvíli těsto vyjměte z mrazáku a vyválejte ho mezi dvěma pečicími papíry na asi 0,5 cm. Pomocí kulatého vykrajovátka o průměru 5 cm z něj vykrájejte kolečka, a ta poté s dostatečnými mezerami vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte přibližně 10–15 minut nebo do zezlátnutí.
V mezičase si připravte polevu, a to smícháním veškerých ingrediencí do hladké konzistence. Připravenou polevu dejte ztuhnout do lednice. Jakmile budou sušenky dozlatova upečené, nechte je vychladnout. Poté na každou z nich naneste vrstvu polevy a do ní zatlačte pekanový ořech. Hotové sušenky před podáváním vychlaďte. Jsou skvělé!
Tip: Místo pekanových ořechů můžete použít jakékoli jiné, vámi oblíbené. Nejen oku budou lahodit také vlašské ořechy nebo loupané mandle.
Makové lívance s borůvkovou omáčkou
Na asi 12 lívanců potřebujete: 3 zralé rozmačkané banány, 4 vejce, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci citronové kůry, ½ lžičky prášku do pečiva, 4 lžíce máku, rostlinný olej na vymazání pánve. Na omáčku: 2 lžíce citronové šťávy, 2 hrnky mražených borůvek, 4 lžíce třtinového cukru, špetku soli, 2 lžičky škrobu
Postup: V kuchyňském robotu postupně smíchejte všechny ingredience na lívancové těsto, mák přisypejte nakonec. Směs nechte při pokojové teplotě chvíli odstát. Pánev vymažte kapkou oleje a nechte rozehřát. Nalejte malou naběračku těsta na pánev a opečte lívanec z každé strany dozlatova. Postupujte, dokud tímto způsobem nezpracujete celé těsto.
Nyní je čas na přípravu borůvkové omáčky. V pánvi rozehřejte borůvky, jakmile pustí vodu, přidejte k nim cukr, sůl a škrob. Přiveďte směs k varu a přidejte citronovou šťávu. Poté ztlumte plamen a nechte omáčku redukovat. Dle potřeby doslaďte či zakápněte citronovou šťávou. Lívance podávejte přelité horkou omáčkou. Nechte si chutnat!
Tip:Borůvková omáčka k makovým lívancům skvěle pasuje. Avšak omáčkou z lesního ovoce také rozhodně nic nezkazíte. Zapojte do hry i mražené maliny nebo jahody, pokud je máte zrovna doma.
Už víte, jakou z makových dobrot vyzkoušíte?