Článek
Postup
01.
Jazyk spolu s kořením zalijte asi litrem vody a přibližně 2 hodiny vařte do změknutí tak, aby šel jazyk snadno oloupat (pokud máte tlakový hrnec, bude stačit asi polovina času). Vývar si schovejte na omáčku a jazyk oloupejte.
02.
Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na rozpuštěném sádle. Přidejte najemno pokrájenou kořenovou zeleninu, ještě chvíli restujte a zalijte červeným vínem. Přidejte 750 ml vývaru z jazyka a asi 20 minut povařte do změknutí.
03.
Na závěr tyčovým mixérem rozmixujte, vmíchejte povidla, osolte, opepřete a podávejte s plátky jazyka a bramborovým knedlíkem.
Tip: Jestli máte rádi sladké chutě, do omáčky na závěr přidejte ještě kousky sušených švestek nebo nastrouhaný perník.