Hlavní obsah
3,6
(18)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Uzené maso sice nepatří do kategorie zdravého stravování, ale čas od času mu prostě nemůžeme odolat. Ochutnejte i libové maso jazyku s povidlovou omáčkou!

25 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks uzeného hovězího jazkyka
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 ks bobkového listu
Omáčka
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 350 g kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
  • 100 ml červeného vína
  • 3 lžíce povidel
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Jazyk spolu s kořením zalijte asi litrem vody a přibližně 2 hodiny vařte do změknutí tak, aby šel jazyk snadno oloupat (pokud máte tlakový hrnec, bude stačit asi polovina času). Vývar si schovejte na omáčku a jazyk oloupejte.

02.

Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na rozpuštěném sádle. Přidejte najemno pokrájenou kořenovou zeleninu, ještě chvíli restujte a zalijte červeným vínem. Přidejte 750 ml vývaru z jazyka a asi 20 minut povařte do změknutí.

03.

Na závěr tyčovým mixérem rozmixujte, vmíchejte povidla, osolte, opepřete a podávejte s plátky jazyka a bramborovým knedlíkem.

Tip: Jestli máte rádi sladké chutě, do omáčky na závěr přidejte ještě kousky sušených švestek nebo nastrouhaný perník.

Související témata:

Načítám