Článek
Postup
01.
Začněte tím, že (klidně den předem) dejte spolu s kořením vařit jazyk. Klidně ho rozpulte, zalijte dostatečným množstvím vody a povařte úplně doměkka – jedině tak půjde dobře oloupat. V tlakovém hrnci stačí hodina, v klasickém zhruba dvě. Sceďte, odměřte asi půl litru vývaru na omáčku a jazyk oloupejte. Osvědčilo se mi jazyk oloupat i od další vrstvičky, která strávníkům stále připomíná, co vlastně jedí…

Když je jazyk dobře uvařený, jde loupat skoro sám. Omáčku pak připravíte jen z několika málo surovin a vývaru, který vám zbude z masaFoto: Eva Malúšová
02.
Nyní se pusťte do knedlíku. Zde návod na jednoduchý bez kynutí, který odměříte jen s pomocí hrnečku, ale službu vám samozřejmě udělá i jiný. Mouku smíchejte s na kostičky pokrájeným včerejším rohlíkem, solí, kypřicím práškem, vejcem a mlékem na husté těsto. Podle potřeby přidejte mléko nebo mouku. Nechte deset minut odstát, poté vytvarujte váleček a vařte ho v osolené vodě 25 minut. Čas od času otočte a ihned po uvaření propíchejte vidličkou.

Nejrychlejší knedlík na světě? Jedině tenhle bez vážení a kynutíFoto: Eva Malúšová
03.
Konečně přichází čas na omáčku: najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle, zasypejte moukou a ještě asi minutu opékejte. Postupně za stálého míchání přilijte vývar z jazyka a patnáct minut povařte.

Omáčku stihnete, než se uvaří knedlík: základ je ze zlatavé cibulkovo-máslové jíšky, kterou zředíte uzeným vývaremFoto: Eva Malúšová
04.
Jemně strouhaný křen (začněte dvěma lžícemi a v případě potřeby přidejte) zakápněte citronem, aby neztmavl.

Aby křen nezhnědl, zakápněte ho trochou citronu nebo octa – omáčku navíc i dochutíFoto: Eva Malúšová
05.
Omáčku tyčovým mixérem rozmixujte, vmíchejte do ní smetanu a křen, chvíli prohřejte a podle chuti dolaďte ještě trochou citronové šťávy, soli nebo cukru.

Na závěr přijde smetana, křen a podle chuti ještě troška soli, cukru nebo citronu. Pak už stačí jen prohřát a podávat!Foto: Eva Malúšová
06.
Podávejte s plátky knedlíku a vařeného jazyka.

Šťavnaté uzené maso, smetanová křenová omáčka a jemný knedlík tvoří báječnou kombinaciFoto: Eva Malúšová
Tip: Pokud by u vás doma jazyk nikdo nejedl, jednoduše ho vyměňte za jiné uzené hovězí. Nebo maso pokrájejte na kostky a opečte na troše tuku, pak už ale nikdy nebudete moct přiznat barvu…