Článek
Při přípravě jsem trochu improvizovala – vzhledem k nejistému výsledku jsem nechtěla napoprvé použít velký kus šunky prémiové kvality. Vybrala jsem si proto menší kousek uzené kotlety a rozhodla jsem se, že na nálev použiju kofolu… Můj verdikt? Výsledná chuť je silná, uzená a sladko-slaná. Napoprvé vás překvapí, má v sobě ale něco, co vás nutí sáhnout po dalším soustu.
Tohle není uzené, které si dáte k čočce nebo do šunkofleků. Je to maso, které se bude skvěle vyjímat na míse se studeným občerstvením, na silvestrovských chlebíčcích se smetanovým sýrem nebo v zimních salátech s marinovanou řepou. Příprava je jednoduchá.
Postup
01.
Uzené maso opláchněte a vložte do hrnce, do kterého se vejde tak akorát. Zalijte ho kofolou, aby bylo celé ponořené. Přidejte všechno koření, přiveďte k varu a zvolna vařte asi hodinu a půl. Poté odstavte a nechte v nálevu krátce zchladnout.
S UZENÝM MASEM SE DAJÍ DĚLAT V KUCHYNI KOUZLA
02.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. V malé misce dobře prošlehejte tekutý med a ostrou hořčici. Maso vyjměte z nálevu a ostrým nožem udělejte na povrchu zářezy do hloubky asi 2–3 cm těsně vedle sebe – povede vás fotografie.
03.
Maso vložte do malého pekáčku a povrch dobře potřete připravenou medovo-hořčičnou marinádou. Podlijte trochou nálevu a krátce v troubě opečte, postačí 15 minut. Nechte odležet a ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky.
Vyzkoušíte také uzené maso s křenovými bramborami anebo bramboračku s uzeným a houbami?