Článek
Postup
01.
Krkovici uvařte ve vodě doměkka. Pak vodu slijte a maso uchovejte, aby zůstalo teplé. Asi 250 ml vývaru nalijte do rendlíku, přidejte povidla, med, víno, skořici, hřebíček a citronovou kůru. (Ze zbytku vývaru připravte třeba uzenou polévku se zeleninou a kapáním nebo uzenou polévku s praženou krupicí.)
02.
Směs přiveďte k varu a na mírném ohni nechte probublávat asi deset minut, pak podle potřeby osolte a opepřete. Z másla a mouky připravte světlou jíšku. Za stálého míchání ji zašlehejte do omáčky. Ještě krátce povařte a stáhněte z ohně.
03.
Uzené maso nakrájejte na plátky a přelijte omáčkou. Jako přílohu můžete použít bramborové knedlíky, houskové knedlíky, chlupaté knedlíky a výtečné jsou i noky z hrubé mouky.
Udělejte si domácí povidla v troubě bez míchání. Snadno si pak připravíte fantastické kančí s povidlovou omáčkou a máslovými nočky anebo bramborové placky s povidly.