Článek
Zahrádkáři je neradi vidí, ale na loukách, v parcích, ba i podél cest je pampelišek nespočet. Rostou snad všude. Žluté koberce k jaru a Velikonocům prostě patří. Za týden dva se změní v bílé chmýří, ale než se tak stane, je čas posbírat „žluté zlato“ a uschovat do skleniček na dobu, až udeří podzimní plískanice.
Na počínající nastuzení či samotné bolení v krku je pampeliškový med skutečným lékem. A pokud nechcete nic nechat náhodě, můžete se uvařeným medem dopovat celou zimu z čistě preventivních důvodů.
Košík do ruky a hurá ven!
Za slunečného dne, kdy jsou květy krásně otevřené, vyrazte na sběr. Ovšem velmi dobře si rozmyslete, kam. Na zeleném prostranství před obchoďákem nebo na sídlišti jich možná rostou tisíce, ale taky je notně „podlévají“ psi. Podél cest je zase nepříjemné zimní prosolování. Zkrátka nezbude než se vydat na opravdovou louku.
Sbírejte jen hlavičky květů, bez stonků. V igelitce se jim nebude líbit, proto nezapomeňte na košík, pomůže i papírová taška. V receptu se uvádí množství květů, ne hmotnost, protože každá žlutá hlavička je jinak těžká. Ale vy si nedělejte těžkou hlavu s přesným počtem. Nám se osvědčilo odměřit si zhruba 50 květů a s touto „jednotkou“ pak počítat tak nějak od oka.
Dejte se do vaření
Povařené květy i s vodou přesuňte zpět do mísy a uložte na chladné místo minimálně na noc, ale nejlépe na 24 hodin. Roztok nebude vypadat nijak vábně, ale nelekejte se. To jen citronová šťáva a bod varu udělaly své a vytáhly z květů, co se dalo.
Pozvolna vařte přibližně hodinu. Nemusíte stále míchat, ale od sporáku raději neodcházejte daleko. Je to podobné jako při vaření marmelády. Rada pro začátečníky: hrnec v žádném případě nepřikrývejte pokličkou! Tekutina by vám nikdy nezhoustla.
Ještě připravit nádoby
Mezitím si důkladně vymyjte skleničky a víčka. Nám se osvědčilo dát před použitím oboje na deset minut do trouby rozpálené na 120 stupňů. Jednak se zničí případné bakterie, které odolaly mytí, a navíc máte větší jistotu, že vám „chytnou“ víčka.
Nakonec udělejte test hustoty, podobně jako u jahodové marmelády. Lžičkou rychle naneste malé množství uvařeného medu na talířek a otočte ho do svislé polohy. Pokud má tekutina tendenci rychle stéct, ještě ji nechte vařit. Jakmile se bude líně převalovat, je čas plnit do lahviček.
Okamžitě uzavřete a otočte dnem vzhůru. Samozřejmě s největší obezřetností: vše je pekelně horké!
A jakou máte zkušenost s léčebnými účinky pampeliškového medu vy?