Hlavní obsah

Uvařte si pampeliškový med: bude se hodit na léčbu kašle i jako prevence

Foto: Tomáš Rubín

Teplý čaj se změní v léčebný nápoj už s jednou lžičkou uvařeného meduFoto: Tomáš Rubín

Říká se mu pampeliškový med, ale se zlatavým pokladem od včel má společnou jen konzistenci a barvu. Je zdravý a chuťové výtečný. Podlehněte jeho kouzlu!

Článek

Zahrádkáři je neradi vidí, ale na loukách, v parcích, ba i podél cest je pampelišek nespočet. Rostou snad všude. Žluté koberce k jaru a Velikonocům prostě patří. Za týden dva se změní v bílé chmýří, ale než se tak stane, je čas posbírat „žluté zlato“ a uschovat do skleniček na dobu, až udeří podzimní plískanice.

Na počínající nastuzení či samotné bolení v krku je pampeliškový med skutečným lékem. A pokud nechcete nic nechat náhodě, můžete se uvařeným medem dopovat celou zimu z čistě preventivních důvodů.

Košík do ruky a hurá ven!

Za slunečného dne, kdy jsou květy krásně otevřené, vyrazte na sběr. Ovšem velmi dobře si rozmyslete, kam. Na zeleném prostranství před obchoďákem nebo na sídlišti jich možná rostou tisíce, ale taky je notně „podlévají“ psi. Podél cest je zase nepříjemné zimní prosolování. Zkrátka nezbude než se vydat na opravdovou louku.

Sbírejte jen hlavičky květů, bez stonků. V igelitce se jim nebude líbit, proto nezapomeňte na košík, pomůže i papírová taška. V receptu se uvádí množství květů, ne hmotnost, protože každá žlutá hlavička je jinak těžká. Ale vy si nedělejte těžkou hlavu s přesným počtem. Nám se osvědčilo odměřit si zhruba 50 květů a s touto „jednotkou“ pak počítat tak nějak od oka.

Foto: Tomáš Rubín

Všechny potřeby pro výrobu medu předem pečlivě umyjte, vyhnete se tak možnému plesnivěníFoto: Tomáš Rubín

Dejte se do vaření

Foto: Tomáš Rubín

Zhruba 400 květů pampelišky nejprve nasypte do velké mísy a zalejte zhruba 2 litry studené vody. Nechte chvíli odstátFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Pak přelejte do velkého hrnce a společně se šťávou ze 2 citronů přiveďte k varuFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Pokud chcete mít výsledný med skutečně výrazný, nechte ho vařit až 10 minut na mírném žáru. Jestli jste vyznavačem spíše jemných chutí, nechte jen projít varem a stáhněte z plotnyFoto: Tomáš Rubín

Povařené květy i s vodou přesuňte zpět do mísy a uložte na chladné místo minimálně na noc, ale nejlépe na 24 hodin. Roztok nebude vypadat nijak vábně, ale nelekejte se. To jen citronová šťáva a bod varu udělaly své a vytáhly z květů, co se dalo.

Foto: Tomáš Rubín

Vše přeceďte přes jemné plátýnko rovnou do hrnce.Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Do výluhu přidejte 1,5 kilogramu cukru. Některé prameny doporučují v tomto okamžiku přidat další pokrájený a kůry zbavený citron, ale není to nutnéFoto: Tomáš Rubín

Pozvolna vařte přibližně hodinu. Nemusíte stále míchat, ale od sporáku raději neodcházejte daleko. Je to podobné jako při vaření marmelády. Rada pro začátečníky: hrnec v žádném případě nepřikrývejte pokličkou! Tekutina by vám nikdy nezhoustla.

Ještě připravit nádoby

Mezitím si důkladně vymyjte skleničky a víčka. Nám se osvědčilo dát před použitím oboje na deset minut do trouby rozpálené na 120 stupňů. Jednak se zničí případné bakterie, které odolaly mytí, a navíc máte větší jistotu, že vám „chytnou“ víčka.

Nakonec udělejte test hustoty, podobně jako u jahodové marmelády. Lžičkou rychle naneste malé množství uvařeného medu na talířek a otočte ho do svislé polohy. Pokud má tekutina tendenci rychle stéct, ještě ji nechte vařit. Jakmile se bude líně převalovat, je čas plnit do lahviček.

Okamžitě uzavřete a otočte dnem vzhůru. Samozřejmě s největší obezřetností: vše je pekelně horké!

Foto: Tomáš Rubín

Pampeliškový med je na světě, po vychladnutí může putovat do spíže a čekat na svůj čas. Až budete cítit, že na vás něco leze, sáhněte po něm. Lžička do každého šálku čaje bude to správné řešeníFoto: Tomáš Rubín

A jakou máte zkušenost s léčebnými účinky pampeliškového medu vy?

Související témata:

Načítám