Článek
Uzené sice není nejzdravější způsob úpravy masa, ale čas od času si tuto voňavou dobrotu dopřát může téměř každý. Můj oblíbený kus je uzené koleno, protože při jeho vaření vznikne vývar s opravdu silnou chutí (proto kupte koleno s kostí), spoustou zdravého kolagenu díky množství kůže a chrupavky a s hromadou masa, které vám vystačí na polévku i další jídlo. Já z něj připravila salát z černé čočky, kadeřávku a hořčičného dresinku, ale možností je mnohem více.
Ze zbylého uzeného můžete připravit plněné bramborové knedlíky, klasickou či cuketovou nádivku, šunkofleky nebo ho třeba natrhat do burgerů po česku (se zelím). Skvělé je i do bramboráků a polévek (hrachové či zelné), s křenovou omáčkou nebo samozřejmě jen tak s hořčicí a křenem. Tak, a teď, abychom snad uvařili ta kolena rovnou dvě!
Základ plný chuti: uzený vývar
Ať už se pustíte do jakéhokoli jídla, začněte tím, že koleno uvaříte. Mně se osvědčilo ho rozkrojit na 3 kusy, aby rychleji změklo. Případně můžete použít tlakový hrnec, v něm mu bohatě stačí hodina a půl. K masu rovnou přidejte i koření a zeleninu, abyste měli chutný základ pro tuto uzenou polévku s kroupami.
Jídlo č. 2: dijonský čočkový salát s masem
Ze zbytků masa (kterého je opravdu požehnaně) uvařte tento čočkový salát s kadeřávkem či špenátem a dijonským dresinkem. Ocení ho i ti, kteří jinak salátům moc nedají, a moc dobrý je i studený.
Z klasického neuzeného masa pak zkuste koleno po vietnamsku na karamelu, pečené koleno na černém pivu nebo šunkovou terinu s kapustou.