Hlavní obsah

Ušetří za topení, zesílí wi-fi a nabrousí nůžky. Vychytávky, k čemu všemu lze využít alobal

Foto: Jack Tompkins, Stock Photo Secrets

Foto: Jack Tompkins, Stock Photo Secrets

Alobal by neměl chybět v žádné domácnosti, najde uplatnění v kuchyni, a rozhodně ne jen proto, abyste do něj zabalili svačinu nebo jím přikryli pekáč, ale i při úklidu nebo praní. Zjistěte, k čemu všemu ho lze využít, budete překvapeni.

Článek

Alobal se dobře tvaruje. Můžete z něj vytvořit zarážky nebo rovnou boxy na různé drobnosti (gumičky, sponky...). Anebo potřebujete trychtýř? Stačí srolovat dvě vrstvy alobalu do tvaru nálevky, a máte dostačující alternativu. Chcete partnerovi vykouzlit k Valentýnu volské oko ve tvaru srdce, ale chybí vám potřebná formička? Zohýbejte kus alobalu na tenký a pevný proužek až z něj vytvarujte formičku. Co tu máme dál?

1. Čistič na gril i pánve

Připeklo se vám něco na grilu nebo se vám připálila pánev, a houbička je na to krátká? Zkuste místo vydrhnout zmuchlaným kouskem alobalu, spáleniny se rychle uvolní. Stejným způsobem můžete vyčistit i žehlící plochu žehličky nebo rez z kovových povrchů.

2. Banány déle čerstvé

Až si příště z obchodu přinesete trs banánů, stopku obalte kouskem alobalu. Zajistí, že banány nebudou zrát tak rychle a nebudou na nich během pár dní hnědé fleky.

Foto: Zoltan Major, Shutterstock.com

Aby banány brzo nezhnědly, zabalte jejich stopky do alobaluFoto: Zoltan Major, Shutterstock.com

3. Do myčky, pračky i sušičky

Kuličku zmačkaného alobalu můžete přihodit do košíku na příbory do myčky. Nikdy už je nevyndáte plné bílých nebo rezavých flíčků. Dvě až tři koule zmačkaného alobalu přihoďte také do pračky do bubnu k prádlu. Umačkejte je hezky do kulata, ať se ostré hrany někde nezachytí a prádlo nepoškodí. Během praní pomáhají mírnit projevy statické elektřiny a zamezují ulpívání nečistot, žmolků a chloupků na prádle. Čtyři až pět alobalových koulí můžete přihodit i do sušičky, prádlo pomohou lépe provzdušnit a rychleji vysušit.

4. Broušení nůžek

Máte doma všechny nůžky tupé? Hliníkovou fólii překládejte, až vznikne šest vrstev na sobě. Nůžkami ji pak několikrát přestřihněte, snadno a rychle je tím nabrousíte.

5. Ochrana při malování

Chystáte se malovat a ochranná malířská páska vám na některých površích nechce držet? Kovové kliky, rámy nebo radiátory obalte alobalem, krásně přilne a po malování ho zase snadno sundáte.

6. Levnější vytápění

Pokud máte radiátor zapnutý naplno, a přesto je v místnosti stále chladno, zkuste na zeď za něj nalepit hliníkovou fólii. Teplo se od ní odrazí a místo toho, abyste vyhřívali zeď, bude sálat pěkně do místnosti. Koupíte i samolepící odrazové fólie, s těmi se vám bude pohodlněji pracovat.

Foto: Olya Detry, Shutterstock.com

Prodávají se už rovnou fólie za topení, se kterými se celkem dobře manipuluje Foto: Olya Detry, Shutterstock.com

7. Rychlé žehlení

Alobalem můžete obalit i desku žehlicího prkna, až přes něj pak uchyťte potah. Při žehlení se teplo z žehličky odrazí zpět a bude prohřívat oblečení svrchu i zespodu. To urychlí žehlení a zajistí, že i nepoddajné kousky budou krásně hladké.

8. Silnější wi-fi

Principu odrazu můžete využít nejen v případě tepla. Zkuste alobalem obalit kousek kartonu a vzniklou destičku umístit za router tak, aby stínila prostor, kam signál vysílat nepotřebujete, a odrážela ho správným směrem. Tento zlepšovák by měl zajistit dosah wi-fi do delší vzdálenosti a silnější signál.

Foto: Syafiq Adnan, Shutterstock.com

Pomocí alobalu také můžete zesílit signál wi-fiFoto: Syafiq Adnan, Shutterstock.com

Kdy alobal raději nepoužívat

Hliník může s některými potravinami reagovat a uvolňovat se do jídla. Malé množství dokáže tělo vyloučit, vysoké koncentrace ale mohou ohrožovat vaše zdraví. Zvýšené hladiny hliníku byly například zjištěny u pacientů s Alzheimerovou chorobou, škodí i ledvinám. Na balení potravin používejte proto raději potravinářskou fólii, voskované ubrousky nebo nádoby ze skla. Hliník se rozhodně nehodí na:

  • hodně slané potraviny -
  • hodně kyselé potraviny -
  • jídlo obsahující alkohol -
  • hodně kořeněné pokrmy -
  • rozkrájené ovoce a zeleninu -

Načítám