Článek
S přicházejícím jarem je tu i chuť na osvěžující dezerty. Protože si ale na sezonu čerstvého ovoce ještě chvilku budete muset počkat, upečte si třeba tento citronový koláč.
Citronový koláč
Na 1 koláč potřebujete: 250 g hladké mouky, 100 g másla, 1 vejce, ledovou vodu. Na náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 120 g krupicového cukru, 4 vejce, 3 citrony
Postup: Mouku si prosejte do mísy, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a rukama vytvořte sypkou drobenku. Poté přidejte vejce a případně trošku studené vody. Musíte pracovat rychle a těsto hníst jen velice krátkou dobu, jinak bude po upečení příliš tvrdé. Když máte těsto hotové, zabalte je do potravinářské fólie a nechte asi hodinu odpočinout v ledničce.
Pak si předehřejte troubu na 180 stupňů. Těsto rozválejte na tenkou placku a vyložte jím koláčovou formu, propíchejte vidličkou a vložte asi na 10–15 minut do trouby. Mělo by jen lehounce zrůžovět.
Mezitím si připravte náplň. Z citronů si nastrouhejte žlutou část kůry a vymačkejte šťávu. V míse prošlehejte vejce s cukrem do pěny, poté přidejte šlehačku. Nakonec přimíchejte citronovou šťávu a kůru a náplň nalejte na upečený korpus. Koláč vložte do trouby a pečte dalších asi 30 minut.
Tip: Po vychladnutí ho přesuňte do ledničky a chlaďte alespoň další dvě hodiny, ideálně přes noc. Před podáváním můžete koláč ozdobit kolečky citronu, lístky máty a posypat ho moučkovým cukrem.
Pokud vás citronová náplň nezaujala, koláč z křehkého těsta si můžete upéct i tak. Úžasný je například kaštanovo-čokoládový se slaným karamelem. A až začne sezona ovoce, vyzkoušejte třeba meruňkový s rozmarýnem .