Článek
Postup
01.
Nejprve roztopte oheň. V původním receptu se sice používá pouze popel z ohniště, my doporučujeme rozžhavit na grilu i brikety (4 kg grilovacích briket). Čím více, tím v tomto případě lépe. Když zmizí plameny a popel i brikety budou žhavé, naskládejte na ně větší ploché kameny (asi 40 kusů). Ty je potřeba zhruba 2 hodiny nahřívat. Lepší je nechat je zahrabané mezi rozžhavenými uhlíky, nenechávejte je pouze na povrchu.
Říkáte si „Co budu ty dvě hodiny dělat“? Nebojte se, nudit se rozhodně nebudete.
02.
Kuře omyjte a položte na prkénko. Prsty oddělte kůži (i na stehnech) a propašujte pod ni kostičky másla a snítky bylinek. Nezapomeňte kuře nasolit a opepřit! Poté dovnitř ještě ukryjte trochu bylinek, půlku citronu a nohy zafixujte provázkem nebo kůžičkou.
03.
Kuře ještě celé zabalte do listů kopřiv, které jste spařili vroucí vodou, aby vás nepopálily. Během pečení kůže nasákne jejich jemnou chuť a zároveň ji ochrání před popelem. Zbývá jen vše zabalit do tří vrstev papíru na pečení.
04.
Možná už tušíte, proč se recept jmenuje právě Kuře v díře. Ano, teď přichází na řadu rýč! V zemi je třeba vyhloubit jámu. Její průměr by měl být zhruba půl metru, hloubka ideálně 60 až 70 centimetrů. Nedělejte ji mělkou, nevejde se vám pak do ní dostatek uhlíků a kuře se neupeče!
05.
Ke straně postavte tyč, která bude chvíli sloužit jako komínek. Na dno jámy navrstvěte hrst utrhané trávy, polovinu žhavého popela a briket a polovinu kamenů. Následuje váš klenot – kuře – a pak opět zbytek kamenů, popela a briket, trávy a na dorovnání i hlína.
Dvacet minut nechte kuřátko pracovat. Poté opatrně vyjměte tyč, nalijte do vzniklé šachtičky asi půl litru vody, zasypejte hlínou a nechte 3 hodiny péct.
06.
Nakonec stačí už jen jámu opět vyhrabat, vylovit z ní hotové kuře, odstranit kopřivy, kuřátko rozporcovat a začít si pochutnávat. Jak jsme slibovali v úvodu, je krásně šťavnaté a plné chutí. Skvěle se k němu hodí domácí chléb nebo některá z bramborových příloh.