Hlavní obsah
3,1
(647)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Staročeský pokrm uhlířina je jednoduchý na přípravu a sytý. A právě takové jídlo potřebovali do práce uhlíři, kteří pálili v lese dřevo a od hořících milířů se nemohli vzdálit i několik dní. Odtud tedy jeho název. Jde o jednoduché těstovinové noky s opečenými (často zbylými) bramborami a kouskem špeku. A kdo viděl film Kolja, tak ví, že to bylo nejoblíbenější jídlo Zdeňka Svěráka. Přidejte zelný salát a bude určitě chutnat i vám!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Uhlířina
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 200 g brambor
  • 50 g uzeného špeku
  • 1/2 ks cibule
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka kmínu
Salát
  • 50 g kysaného zelí
  • 1/4 ks cibule
  • 1 lžíce rostlinného oleje
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou těsta na noky. Smíchejte dohromady hladkou a polohrubou mouku, nasypte na pracovní desku a uprostřed udělejte důlek. Do něj rozklepněte vejce, osolte a vidličkou začněte od okrajů důlku vmíchávat mouku - jako při přípravě polévkových nudlí.

02.

Když začne hmota držet trochu pohromadě, pusťte se do ní rukama, až zaděláte hodně tuhé jednolité těsto. To zabalte do sáčku nebo uložte do misky pod poklici. Nechte asi 30 minut odležet.

03.

Pokud nemáte zbylé vařené brambory, uvařte si jich pár ve slupce do měkka a po vychladnutí oloupejte.

04.

Špek (nebo slaninu) nakrájejte na kostičky a na pánvi ho začněte opékat. Mezitím si jemně nakrájejte cibuli. Když špek vyškvaří trochu tuku, přihoďte cibuli a osmahněte ji dozlatova.

05.

Dejte vařit vodu (případně použijte vodu od brambor). Odleželé těsto rozdělte na poloviny, každou z nich vyválejte na asi 1 cm silnou nudli a tu nakrájejte na noky. Ty vhoďte do vroucí osolené vody a vařte podle jejich velikosti asi 15-20 minut doměkka. 

06.

Hotové noky sceďte, dejte na pánev ke špeku, přidejte na kousky nakrájené brambory, okmínujte a společně ještě trochu opečte. Podávejte se zelným salátem.

07.

Kysané zelí pokrájejte a smíchejte s jemně nakrájenou cibulí a troškou oleje.

Klasikám staré české kuchyně se snažíme věnovat dlouhodobě. Namátkou zkuste třeba foucmouk - krupicové noky sypané perníkem, jáhlový nákyp se sušeným ovocem a ořechy nebo houbového kubu.

Načítám