Hlavní obsah
2,9
(77)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Špekové knedlíky jsou tradiční rakouskou specialitou. Jsou velmi jednoduché na přípravu, vydatné a moc dobré. Zkrátka ideální zimní jídlo třeba po lyžovačce.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 knedlíků
Knedlíky
  • 2 ks rohlíku
  • 150 g tyrolské slaniny
  • 1 špetka muškátového květu
  • 150 ml smetany
  • 1 hrst listové petržele
  • 2 ks vejce
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 l hovězího vývaru
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
K podávání
  • 1 svazek čerstvé pažitky
Článek

Postup

01.

Nejprve si nakrájejte na malé kostičky tyrolskou slaninu a na pánvi ji orestujte. Pustí tuk, takže nepřidávejte do pánve žádný olej. Poté ji nechte zchladnout. 

02.

Mezitím si nakrájejte rohlíky také na malé kostičky. Dejte je do větší mísy a zalijte je smetanou (ale klidně můžete použít i mléko). Přidejte dvě celá vejce, zchladlou slaninu, nasekanou petrželku a špetku muškátového květu. Vše zamíchejte.

03.

Dejte vařit vývar a do něho přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Vařte, dokud nezměkne (asi 10 minut).

04.

Větší hrnec naplňte asi do 2/3 vodou, přidejte lžičku soli a dejte vařit. Do směsi na knedlíky začněte postupně přisypávat strouhanku, aby měla takovou konzistenci, že z ní půjdou pohodlně vytvarovat knedlíky velikosti golfových míčků. Knedlíky dejte ve dvou várkách vařit do vody asi na 7 minut. 

05.

Špekové knedlíky podávejte v polévkových talířích s vývarem, zeleninou, posypané nasekanou čerstvou pažitkou. 

Foto: Svatava Vašková

Knedlíky by měly mít správnou konzistenci, jsou pak vláčné a perfektně zasytíFoto: Svatava Vašková

Tento recept můžete klidně použít i v jídlech, kde budou špekové knedlíky figurovat jako příloha. Projděte si našeho průvodce přílohami, knedlíky vás překvapí.

Načítám