Článek
Klasickou pánev na smažení může ve výbavě vaší kuchyně doplnit řada dalších s ohledem na přípravu konkrétního pokrmu.
Pravidla výběru
Při nákupu vycházejte z toho, na čem vaříte. Prodávají se pánve jen pro plyn, dále pro plyn a sklokeramickou desku či pro všechny druhy ohřevu, včetně indukce. U indukce potřebujete nádobí s magnetickým dnem. Máte-li doma starší pánev, které se nechcete vzdát a na indukci není vhodná, pomůže vám adaptační disk.
Pánev vybírejte také z hlediska materiálu, z něhož je vnitřní povrch. Bude-li opatřená nepřilnavým povrchem, můžete připravovat pokrmy bez tuku či s minimálním množstvím, také se snáz umývá.
„Při výběru je důležité i to, zda jste začátečník, nebo zkušená kuchařka. Máte-li rodinu, vaříte hodně a každý den, potom využijete vyšší řady nádobí. Nebojte se utratit o trochu více. O něco větší investice do nákupu se vyplatí, protože takové nádobí vám vydrží mnohem déle,“ uvádí Jiří Klimša, produktový manažer značky Tefal. Důležitý je i počet strávníků, pro něž vaříte, a co to nejčastěji bude.
Na smažení i na palačinky
Rovné dno má drtivá většina pánví. U pánve na smažení je doplňují běžně vysoké zkosené nebo zaoblené stěny, pro snazší práci s daným pokrmem (míchání, otáčení). Vedle řízků, steaků a smažených vajíček na ní připravíte v podstatě cokoli, je univerzální.
Kdo dělá často palačinky, tomu se vyplatí k tomu určená pánev. Pro ni je charakteristický nízký okraj (případně žádný), abyste palačinku hravě obrátili. Na této pánvi připravíte také lívance, smažená vajíčka či plátky slaniny.
Nejen na soté
Pánev na soté se od klasické liší vyššími rovnými stěnami. „V ní můžete dusit či restovat maso, zeleninu. Při restování se používá malé množství tuku. Pokrm musíte stále promíchávat a při dušení vám pomůže poklice, která je obvyklou součástí vysokých pánví,“ dodává Jiří Klimša.
Díky větší hloubce připravíte více jídla než na klasické pánvi. Zvládne i omáčky (proto se někdy označuje jako omáčková) a polévky.
Jako z grilu
Pro grilovací pánve je typické žebrování dna. „Pak nebude připravovaný pokrm ležet ve vlastní šťávě, ale opeče se jako na grilu. Taková pánev je vhodná pro maso, ryby, zeleninu,“ uvádí Dagmar Valoušková z firmy Potten & Pannen-Staněk.
Prodávají se kulaté i hranaté tvary; hranaté jsou praktičtější pro ryby. Nebo máte rádi panini? Pak by pánev měla mít poklici, rovněž rýhovanou, která zatíží panini shora. V prodeji jsou i rýhovaná závaží, kterými se dá potravina přiklopit na grilu i na grilovací pánvi.
Wok pánve
Na první pohled se pánev wok liší tvarem: má menší, rovné (může být i kulaté) a hodně vysoké, doširoka tvarované stěny.
„Díky tomu se teplo rovnoměrně rozprostře i po stěnách pánve a můžete tak připravit pokrm rychle a ve větším množství. Při správném používání pánve wok upravíte zeleninu či maso tak, aby suroviny byly křupavé na skus a chuť výrazná,“ vysvětluje Dagmar Valoušková. Jde o zdravý způsob přípravy. Suroviny je však třeba stále míchat. Wok pánev ocení milovník asijských pokrmů.
A na jakou pánev nedáte dopustit vy?