Článek
Smetanovou omáčkou nikdy nic nezkazíte. Jestli jste trochu přesyceni klasikou v podobě svíčkové nebo třeba křenové, je na čase vyzkoušet ty se smetanou, které ještě neznáte. My pro vás dnes máme rovnou tři tipy. Všechny jsou rychle hotové, snadné na přípravu, a co víc, všechny tři můžete dát k masu i jen tak třeba na těstoviny. Dáte si dnes rajčatovou, z šalotek, nebo bylinkovou?
Smetanová rajčatová omáčka s chilli
Na 4 porce potřebujete: 300 g pasírovaných rajčat, 2 lžíce pesta ze sušených rajčat, 180 ml smetany na vaření, 1 nasekanou chilli papričku nebo lžičku sušeného chilli, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, 2 lžíce strouhaného parmezánu, čerstvou bazalku
Postup: Pasírovaná rajčata dejte do rendlíku a zvolna zahřejte. Lepší jsou domácí, klidně však můžete použít ta kupovaná. Vmíchejte do nich pesto ze sušených rajčat (jak na něj, se dozvíte tady) a chilli, promíchejte a zalejte smetanou. Nechte zvolna prohřát, pak ji ochuťte solí, pepřem a česnekem a promíchejte. Na závěr vmíchejte do omáčky parmezán pro zvýraznění chuti. Omáčka se báječně hodí k hovězímu a mletému masu i těstovinám, podávejte ji ozdobenou pár lístky čerstvé bazalky.
Bylinkovo-sýrová omáčka
Na 4 porce potřebujete: dvě hrsti čerstvých bylinek (my použili rozmarýn, bazalku, koriandr a pažitku), 30 g nastrouhaného parmezánu, 180 ml smetany na vaření, 100 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř
Postup: Tato omáčka je neuvěřitelně jednoduchá, s masem však chutná bezkonkurenčně! V malém hrnci přiveďte zeleninový vývar k varu. Přidejte k němu bylinky nasekané najemno (čím více, tím lépe) a nechte zvolna vařit. Pak přilejte smetanu a nechte prohřát. Omáčku dejte pryč z ohně, vmíchejte do ní parmezán a důkladně promíchejte, aby se rozpustil. Dochuťte solí, pepřem a podávejte. Omáčka je jemná a dokonale chuťově vyvážená, hodí se ke všem druhům masa nebo klidně jako dip k hranolkům.
Omáčka z šalotek a vína
Na 4 porce potřebujete: 6 šalotek, 100 ml bílého vína, 100 smetany na vaření, 100 ml vývaru, 1 lžíci bílého vinného octa, 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžíci másla, 1 lžíci olivového oleje
Postup: V hrnci rozpusťte máslo s olivovým olejem a dejte na něj opékat oloupané šalotky pokrájené na proužky. Opékejte je zvolna asi 10 minut, aby krásně změkly a zezlátly. Šalotky zalejte bílým vínem a nechte ho probublávat, dokud se nevyvaří všechen alkohol. Pak přidejte cukr, vinný ocet a vývar a provařte. Na závěr vmíchejte smetanu, nechte zhoustnout a podávejte. Tato omáčka je skvělá k vepřové pečeni i drůbeži.
Jaké omáčky se smetanou máte nejradši? Dáváte přednost klasice, nebo neotřelým kombinacím?