Hlavní obsah

Ty nejlepší vyprošťováky: Vyzrajte na kocovinu s našimi recepty

Foto: Eva Malúšová

Inspirujte se u kolegů násosků v zahraničí: česnek, smažené a majonéza ale nechybí snad u žádného z národních vyprošťováků!Foto: Eva Malúšová

Už teď je vám trochu nevolno při představě, co vás čeká 1. ledna ráno? Vyzrajte na kocovinu našimi vyprošťováky, máme pro vás tipy z Česka i ze světa!

Článek

Jestli se pravidelně rok co rok 1. 1. litujete, že pokud platí úsloví Jak na Nový rok, tak po celý rok, jste pěkně v háji, zkuste si alespoň trochu spravit den našimi vyprošťováky. Většinu můžete připravit dopředu, takže tyto pozdní snídaně po silvestru už jen lehce doladíte a máte po ruce hned něco dobrého do bříška.

U nás v redakci se bezpečně pozná, kdo byl včera na party, podle toho, že se u jeho oběda objeví smažený sýr (hned 3 jeho obměny najdete v článku Lahodné variace smaženého sýra. Zkuste nivu, tvarůžky i brokolicové kuličky!) s tatarskou omáčkou. Inspiraci ale poctivě čerpáme i v zahraničí: legendární britské Fish v sobě mají opilecké kouzlo smaženého se smaženým a majonézou bezpochyby také a portugalská česnečka Açorda à Alentejana z kuřecího vývaru vás postaví na nohy coby dup. A jestli si chcete na příští rok posichrovat hlavně přísun peněz (uplatnitelných třeba na nákup nealko nápojů…), nezapomeňte si prvního dát i klasickou čočku na kyselo!

Británie: Fish&Chips aneb Hranolky a filé v pivním těstíčku

Foto: Eva Malúšová

Velká Británie je vyhlášená svou spotřebou alkoholu i smaženého (v tomto případě hranolkami s rybou v těstíčku). Náhoda?Foto: Eva Malúšová

Klasika na kocovinu je něco pořádně smaženého. Zkuste tentokrát vynechat obligátní smažený sýr a udělejte si tuhle britskou klasiku.

Proč vám jídlo pomůže? Protože je smažené. Po kombinaci smaženého a majonézy prostě organismus některých z nás prahne a po intoxikaci alkoholem obzvláště…

Portugalsko: Açorda à Alentejana aneb Kuřecí vývar s česnekem

Foto: Eva Malúšová

Silný kuřecí vývar v Portugalsku podávají s křupavými krutony, česnekem a ztraceným vajíčkem. Ke snídani ideální!Foto: Eva Malúšová

Pokud nejste na smažené, zkuste si udělat pořádnou silnou polévku. Obvykle je to česnečka nebo silný vývar, tahle portugalská polévka kombinuje oboje.

Proč vám pomůže? Silný kuřecí vývar vás vzpruží a dodá potřebné minerály. Pečivo naplní a zklidní žaludek na vodě a česnek i chilli jsou klasické životabudiče. Pokud se vám ale motá hlava, česnek raději omezte – snižuje totiž tlak a mohl by vám naopak uškodit.

Česko: Čočka na kyselo

Foto: Eva Malúšová

Jistota je jistota. Novoroční čočku doplňte tím, co máte rádi (jak vidíte, my máme rádi všechno – uzené, okurky, vajíčka i cibuli)Foto: Eva Malúšová

Ani jeden recept není to pravé právě pro vás? A co takhle klasická česká čočka na kyselo?

Proč vám pomůže? Kyselé (spolu s mastným uzeným) po ránu vždycky bodne, a jestli navíc platí, že konzumace čočky na Nový rok přinese peníze, příště si alespoň budete moct dovolit kvalitnější alkohol…

O co si „den poté“ říká vaše tělo, máte nějaký zaručený recept?

Načítám