Hlavní obsah

Ty nejlepší recepty na listopad: Dýňový perník, zvěřina i řepné nočky

Foto: Eva Malúšová

Připravte si s námi barevnou podzimní hostinu!Foto: Eva Malúšová

Přišli jsme na způsob, jak dostat podzimní ovoce a zeleninu i do nejzarytějších odpůrců! Růžové noky s řepou, perník s dýňovou polevou či kančí ragú se zeleninou zní docela přijatelně, co říkáte?

Článek

Ani s příchodem listopadu se nemusíte vzdávat čerstvého ovoce a zeleniny – podzimní sklizeň je chutnější a barevnější, než se může zdát.

V chladnějším období už je chuť spíše na tepelně upravená jídla, a tak jsme se pustili do vláčného perníku s dýňovou polevou, efektního kakaového dortu s jablky a slaným karamelem, voňavého kančího ragú s mrkví a celerem a krásně růžových bramborovo-řepných noků se špenátem a ořechy. Pusťte se do toho s námi!

Řepné noky se špenátem a ořechy

Na 6 velkých porcí potřebujete: 500 g červené řepy (2 střední bulvy), 1 kg brambor, lžičku granulovaného česneku, sůl, hladkou mouku

K podávání: 6 stroužků česneku, 2 hrsti vlašských ořechů, olivový olej, 250 g čerstvého špenátu, sůl, pepř, 2 hrsti parmezánu (nebo sýra Gran Moravia či Grana Padano)

Foto: Eva Malúšová

Trik pro krásně nadýchané nočky spočívá v tom, že zeleninu upečete a tím pádem je v ní méně vody, než kdyby se vařilaFoto: Eva Malúšová

Postup: Řepu i brambory oloupejte, nakrájejte na kostky, pokapejte vodou, osolte a zabalené do alobalu nebo přikryté druhým pekáčkem pečte asi 45 minut doměkka. Ještě horké rozmixujte se sušeným česnekem, lžičkou soli a 200 g mouky.

Rukama pak zapracujte další mouku (mně stačilo přidat dalších 200 g), aby vzniklo hladké těsto. Jde o to, abyste přidali co nejméně mouky a nočky tak byly krásně nadýchané. Na zkoušku vhoďte kousek těsta do vroucí vody, a pokud se nerozvaří, už jí není třeba přidávat více.

Na pomoučeném vále pak tvořte tenké hady, ze kterých odkrajujte jednotlivé nočky. Můžete je zaoblit, naznačit na ně vroubky vidličkou nebo jako já použít vroubkované prkénko. Odkládejte je na pomoučenou plochu, a až těsně před podáváním (neuvařené noky můžete i zamrazit) je vařte v osolené vroucí vodě jen do momentu, než vyplavou na hladinu. Sceďte a promíchejte s trochou olivového oleje, aby se nelepily.

Na velké pánvi rozpalte dvě lžíce oleje, přidejte nahrubo nasekané ořechy a na plátky pokrájený česnek a nechte chvilinku rozvonět. Přidejte špenát, osolte a míchejte, až lístky zavadnou. Vmíchejte noky, sýr a čerstvě mletý pepř a podávejte.

Tip: Domácí noky jsou vždycky lepší než ty kupované – jak je jednou zkusíte, už se na ty kupované ani nepodíváte :-). Zkuste domácí bramborové gnocchi s tipy od šéfkuchaře nebo podzimní dýňové, co mají krásně oranžovou barvu.

Foto: Eva Malúšová

Řepa nokům dodá především krásně růžovou barvu, o chuť se pak postará česnek, špenát a ořechyFoto: Eva Malúšová

Kančí ragú se sýrovou polentou

Na 6 porcí potřebujete: 1 kg kančího masa na guláš (nebo jiné zvěřiny), řepkový olej, 2 velké cibule, 3 mrkve, 3 řapíky celeru, 5 stroužků česneku, hrnek červeného vína, plechovku drcených rajčat, 2 bobkové listy, 3 snítky tymiánu, 2 snítky rozmarýnu, 1–2 lžíce rajčatového protlaku, sůl

K podávání: hrnek instantní polenty (kukuřičné kaše), 5 hrnků vody, 2 hrsti parmezánu (nebo sýra Gran Moravia či Grana Padano), sůl

Foto: Eva Malúšová

Kančí ragú vypadá nenápadně, ale je to hotová symfonie chutí – šťavnaté maso dušené ve víně a zeleninové omáčce vás nadchne!Foto: Eva Malúšová

Postup: Maso nakrájejte na kostky a zprudka po částech orestujte na rozpáleném oleji, aby se zatáhlo. Vyndejte z hrnce a do výpeku přidejte najemno pokrájenou cibuli a špalíčky mrkve a celeru.

Zeleninu asi 5 minut opékejte, pak do hrnce vraťte maso, osolte, zalejte vínem, drcenými rajčaty a 2 hrnky vody a spolu s bobkovým listem, tymiánem a rozmarýnem pod pokličkou asi 2 hodiny duste. Délka vaření závisí na typu masa, ale obecně platí, že čím déle, tím lépe, takže klidě přidejte. Čas od času zamíchejte a případně přidejte vodu. Na závěr zahustěte trochou rajského protlaku a podávejte se sýrovou polentou nebo širokými nudlemi.

Polentumetličkou zašlehejte do osolené vroucí vody, ještě minutku povařte (jestli nemáte instantní kukuřičnou kaši, postupujte podle návodu na obalu) a vmíchejte nastrouhaný sýr.

Tip: Nebojte se zvěřiny! Toto maso má mnohem lepší nutriční hodnoty než vepřové či hovězí, a když se správně připraví, chutná báječně. A zrovna kančí skvěle ladí i se švestkovounebo perníkovou omáčkou.

Foto: Eva Malúšová

Na tomhle voňavém ragú v podstatě není co zkazit – po chvilce přípravy už veškerou práci odvede plotna, takže vy si mezitím můžete užít podzimní přírodyFoto: Eva Malúšová

Kakaový dort s arašídovo-karamelovým krémem

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: ¾ hrnku oleje, ¾ hrnku cukru krupice, 3 vejce, hrnek jablečného pyré, 2 a 1/4 hrnku hladké mouky, lžičku jedlé sody, ¾ hrnku holandského kakaa, ¼ lžičky soli, lžičku skořice, hrnek silné kávy

Na slaný karamel: hrnek cukru krupice, ¼ kostky másla, ½ hrnku bourbonu nebo rumu, ½ hrnku smetany ke šlehání, ½ lžičky soli, 3 co nejmenší jablíčka

Na polevu: ½ kostky másla, ½ hrnku arašídového másla, hrnek cukru moučka, 120 g čerstvého sýra (Buko, Fénix, Cream Cheese)

Na čokoládu: 200 g hořké čokolády, ½ hrnku smetany ke šlehání

Foto: Eva Malúšová

Tento dort je nádherně vláčný i druhý a třetí den (i když tak dlouho vám asi stejně nevydrží :-))Foto: Eva Malúšová

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Olej prošlehejte s cukrem, vajíčky a jablečným pyré. Vmíchejte mouku, jedlou sodu, kakao, sůl a skořici a zřeďte kávou. Nalejte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 45 minut, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení téměř suchá. V půlce pečení přikryjte alobalem, aby se povrch nespálil. Hotový korpus seřízněte do roviny a dvakrát prokrojte.

Mezitím v hrnci s tlustým dnem rozpusťte cukr, máslo a bourbon a na mírném ohni vařte asi 10–15 minut, až směs zkaramelizuje a zezlátne. Vmíchejte ohřátou smetanu a sůl (jestli máte rádi slanější karamel, tak klidně i víc) a povařte, až se vše spojí v hladký sirup. Třetinu hrnku dejte stranou, použijete ho do polevy, zbylý karamel nechte vychladnout v hrnci.

Změklé máslo, arašídové máslo a cukr vyšlehejte elektrickým šlehačem do pěny, vmíchejte krémový sýr a 1/3 hrnku odloženého vychladlého karamelu a nechte v lednici ztuhnout. Vychladlý korpus pak krémem tence promažte a zbytkem potřete boky a povrch dortu. Dort dejte na chvíli do lednice a poté ho přendejte na servírovací talíř.

Čokoládu se smetanou rozpusťte v mikrovlnce nebo ve vodní lázni, nechte asi 5 minut vychladnout, poté nalejte na střed dortu a rozetřete k okrajům tak, aby poleva místy stekla. Dort dejte alespoň na hodinu do lednice.

Když karamel skoro vychladne, ale pořád je tekutý, jablíčka (já je ještě napíchla na klacíky) do něj omočte a odložte je na pečicí papír. Kdyby se vám zdálo, že je karamel už moc tuhý, jednoduše ho trochu ohřejte. Zbylý pak nalejte na střed dortu, opět nechte stéct ke stranám a ozdobte karamelovými jablíčky.

Tip: Máte doma ještě úrodu jablek ze zahrádky? Zavařte je v podobě neslazeného pyré! Je skvělé nejen pro děti, ale i do pečení – díky němu budou moučníky krásné vláčné.

Foto: Eva Malúšová

Podzimní hostinu završte zlatým hřebem v podobě karamelovo-arašídového dortu s roztomilými jablíčky v karameluFoto: Eva Malúšová

Perník s dýňovou polevou

Na plech 20 x 30 cm potřebujete: 125 g másla, ½ hrnku cukru krupice, 2 vejce, lžíci kakaa, ¼ lžičky soli, 2 lžičky perníkového koření, 2 hrnky hladké mouky, kávovou lžičku jedlé sody, hrnek podmáslí

Na polevu: plechovku slazeného kondenzovaného mléka, hrnek dýňového pyré nebo ½ menší dýně, 2 vajíčka, ½ lžičky mleté skořice, ¼ lžičky mletého zázvoru

Foto: Eva Malúšová

Nadýchaný kořeněný perník přelejte jemnou dýňovou polevouFoto: Eva Malúšová

Postup: Dýni nakrájejte na kousky, upečte při 180 °C doměkka a rozmixujte na hladkou pastu.

Změklé máslo prošlehejte s cukrem, vejci, kakaem, solí a kořením. Vmíchejte mouku a jedlou sodu a zřeďte podmáslím. Nalejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut při 180 °C.

Mezitím rozmixujte pyré s kondenzovaným mlékem, vajíčky a kořením. Nalejte na předpečený korpus (jestli vám nevadí nerovnoměrný přechod mezi polevou a těstem, klidně ji na něj nalejte rovnou a pečte vše dohromady) a pečte dalších asi 15 minut, až povrch zpevní a těsto je propečené. Nechte vychladnout a krájejte na řezy.

Tip: Z dýně i perníku upečete i parádní dorty – zkuste dýňový dort s fíkovým krémem nebo perníkový dort s tvarohem a švestkami, oba jsou nádherně vláčné!

Jak se vám recepty líbí, přidali byste se k podobné podzimní hostině?

Načítám