Článek
Grilovací sezona je tu a s ní přichází i každoroční (i když nikým nepřiznaný) závod o to, kdo se na venkovní party blýskne jakou specialitou. Vezměte to letos pěkně od základů a ohromte všechny domácími máslovými bulkami, které vyzdvihnou vaše burgery do nadpozemských výšin! Briošky jsou krásně vláčné a nadýchané, a přitom se nemusíte bát, že by se vám nepovedly – když dodržíte postup, už nikdy se nebudete muset trápit suchými kupovanými houskami.
Burgerové housky
Na asi 10 housek potřebujete: balíček instantního droždí (7 g), 35 g cukru krupice, 120 ml vlažného mléka, 490 g hladké mouky, 3 vejce, 110 g másla, lžičku soli, 1 vejce na potření, mák nebo sezam na posypání
Postup: Droždí a cukr rozpusťte v ohřátém mléce a přilijte do mísy, kam jste si připravili mouku, vejce, rozpuštěné máslo a sůl. Rukama nebo pomocí robota s hnětacími háky pak hmotu asi 5 minut propracovávejte na hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu v teple kynout, v polovině těsto rukama znovu propracujte.
Poté z těsta odkrajujte kousky o zhruba 90 g a na plech vyložený pečicím papírem z nich tvořte hladké kulaté bochánky bez viditelných spár. Nezapomeňte mezi houskami nechat dostatečnou vzdálenost, aby se po vykynutí neslepily! Plechy přikryjte utěrkou a nechte opět hodinu kynout.
Poté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte sezamem nebo mákem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 12 minut dozlatova.
Bulkám dopřejte nejen kvalitní maso, ale nejlépe i domácí hořčici či kečup. Tipy na burgery a další grilované dobroty pak najdete v článcích Dokonalé menu na květen: Domácí burgery, kanapky i pikantní špízy a Grilovací sezona je tu! Tyhle dobroty jste ještě nejedli.
Souhlasíte, že nadýchaná houstička je pro dokonalý burger stejně důležitá jako kvalitní maso?