Hlavní obsah
2,9
(801)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Pokud si chcete připravit rychlý a chutný závin, sáhněte po tomhle snadném těstu ze tří surovin. V kombinaci s jablky a tvarohem chutná výtečně.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 180 g hladké mouky
  • 80 g řeckého jogurtu
  • 80 g másla
Náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 120 g třtinového cukru
  • 2 lžičky škrobu
  • 3 ks jablek
  • 2 sáčky skořicového cukru
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte hladkou mouku, přidejte jogurt a na kousky nakrájené změklé máslo. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte ho odpočinout v chladu.

02.

Mezitím nastrouhejte jablka na hrubém struhadle a poté je smíchejte s jedním balíčkem skořicového cukru. Tvaroh dejte do misky a promíchejte s cukrem a škrobem.

03.

Vychladlé těsto vyválejte do obdélníku. Potřete ho vrstvou tvarohu tak, aby okraje zůstaly volné. Přidejte rovnoměrně vrstvu jablek a závin opatrně zatočte. Těsto na okrajích i po délce pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. 

04.

Takto připravený závin přeneste do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Můžete jej položit i na plech, ale ve formě bude krásně držet tvar. Navrchu ho na několika místech propíchněte vidličkou a nakonec posypte druhým sáčkem skořicového cukru.

05.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 25 až 30 minut. Hotový závin nechte vychladnout a poté nakrájejte. Chutná skvěle i s hruškami nebo švestkami.

Také můžete zkusit ještě o něco sofistikovanější dezert – pomerančový koláč s jogurtem a čokoládou.

Energetická hodnota celkem - 1 závin
Energie9 900,59 kJ
Bílkoviny59,14 g
Tuky74,28 g
Sacharidy353,44 g
Sůl0,16 g
SAFA36,74 g
Vláknina16,26 g
Cukry213,43 g
Související témata:

Načítám