Hlavní obsah
3,0
(193)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Z jedné strany křehký koláč, z té druhé nadýchaný piškot. A pozor! Tahle buchta není žádná tvarohová „dusivka“. Dostatek náplně totiž stačí provlhčit obě strany těsta. Ně těchto řezech si zkrátka pochutnáte.

40 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 30 × 20 cm
Základní těsto
  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • 1 ks žloutků
Tvarohová náplň
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 1 ks vejce
  • 60 g cukru moučka
  • 1 hrst rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
Piškotové těsto
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 4 ks vejce
  • 1 špetka soli
Na ozdobu
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička citronové kůry
Článek

Postup

01.

Opláchněte rozinky a naložte je do rumu. Na křehké těsto (spodní vrstvu koláče) prosejte do mísy mouku a cukr. Přidejte žloutek (bílek uchovejte, použijete ho později) a máslo nakrájené na kostičky. Studenýma rukama vypracujte těsto. Nejdřív se vytvoří něco jako žmolenka, pak se hmota spojí. Pracujte rychle, křehkému těstu nesvědčí dlouhé hnětení. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň hodinu, klidně na vás ale v lednici počká i dva dny.

02.

Na náplň oddělte žloutek a dejte ho do mísy. Bílek spojte s tím, který máte odložený. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat sníh. Postupně přisypte všechen cukr na náplň a ušlehejte do tuha. K žloutku přidejte do mísy tvaroh, rozinky i s rumem, citronovou kůru, vanilkový extrakt a pořádně promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh.

03.

Vyložte středně velký vyšší pekáč papírem na pečení a rozpalte troubu na 180 stupňů. Z odleženého těsta vyválejte mezi dvěma archy papíru na pečení obdélník, přeneste ho do formy (když se potrhá, nevadí – prsty trhlinu uhlaďte, při pečení se zacelí) a povrch hustě popíchejte vidličkou. Pečte 20 minut.

04.

Zatímco se peče základ, připravte vrchní vrstvu. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. K žloutkům přisypte cukr a vyšlehejte do husté, nadýchané, světlé pěny. Stěrkou obě hmoty opatrně spojte a pak po částech přes sítko přisypte mouku a zapracujte.

05.

Po dvaceti minutách vytáhněte předpečené křehké těsto z trouby a snižte teplotu na 150 stupňů. Na korpus navršte tvarohovou náplň a rozetřete ji do krajů. Na ni zlehka rozetřete piškotovou vrstvu. Vraťte do trouby a pečte ještě asi 35 minut, až povrch zrůžoví.

06.

Před podáváním nechte zchladnout, nakrájejte a povrch poprašte moučkovým cukrem. Ozdobit můžete citronovou kůrou.

Znáte koláč z více druhů těsta, nebo jste ho ještě nikdy neochutnali?

Související témata:

Načítám