Článek
Postup
01.
Opláchněte rozinky a naložte je do rumu. Na křehké těsto (spodní vrstvu koláče) prosejte do mísy mouku a cukr. Přidejte žloutek (bílek uchovejte, použijete ho později) a máslo nakrájené na kostičky. Studenýma rukama vypracujte těsto. Nejdřív se vytvoří něco jako žmolenka, pak se hmota spojí. Pracujte rychle, křehkému těstu nesvědčí dlouhé hnětení. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň hodinu, klidně na vás ale v lednici počká i dva dny.
02.
Na náplň oddělte žloutek a dejte ho do mísy. Bílek spojte s tím, který máte odložený. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat sníh. Postupně přisypte všechen cukr na náplň a ušlehejte do tuha. K žloutku přidejte do mísy tvaroh, rozinky i s rumem, citronovou kůru, vanilkový extrakt a pořádně promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh.
03.
Vyložte středně velký vyšší pekáč papírem na pečení a rozpalte troubu na 180 stupňů. Z odleženého těsta vyválejte mezi dvěma archy papíru na pečení obdélník, přeneste ho do formy (když se potrhá, nevadí – prsty trhlinu uhlaďte, při pečení se zacelí) a povrch hustě popíchejte vidličkou. Pečte 20 minut.
04.
Zatímco se peče základ, připravte vrchní vrstvu. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. K žloutkům přisypte cukr a vyšlehejte do husté, nadýchané, světlé pěny. Stěrkou obě hmoty opatrně spojte a pak po částech přes sítko přisypte mouku a zapracujte.
05.
Po dvaceti minutách vytáhněte předpečené křehké těsto z trouby a snižte teplotu na 150 stupňů. Na korpus navršte tvarohovou náplň a rozetřete ji do krajů. Na ni zlehka rozetřete piškotovou vrstvu. Vraťte do trouby a pečte ještě asi 35 minut, až povrch zrůžoví.
06.
Před podáváním nechte zchladnout, nakrájejte a povrch poprašte moučkovým cukrem. Ozdobit můžete citronovou kůrou.
Znáte koláč z více druhů těsta, nebo jste ho ještě nikdy neochutnali?