Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, citronovou kůru a cukr a promíchejte. Přihoďte na kousky nakrájené máslo a vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte chvilku odpočinout v chladu.
02.
Mezitím připravte tvarohovou náplň. Do misky vyklopte tvaroh. Přidejte vanilkový a moučkový cukr a škrob. Vše důkladně prošlehejte a nechte zatím stranou.
03.
Na makovou náplň zahřejte v rendlíku mléko. Přidejte mák, vanilkový a moučkový cukr, skořici a med a promíchejte. Směs svařte a pak ji stáhněte z ohně. Vmíchejte rum a nechte vychladnout.
04.
Formu vyložte pečicím papírem. Vychladlé těsto vyválejte na o něco větší velikost, než je forma, a pak ho do formy přeneste. Přebytečné okraje seřízněte a těsto na dně na několika místech propíchněte vidličkou.
05.
Na těsto ve formě naneste tvarohový krém a uhlaďte ho. Vychladlou makovou náplň dejte do zdobicího sáčku s větší kulatou špičkou a pomocí něho naneste na koláč mřížku.
06.
Ozdobený koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 35 až 40 minut. Hotový moučník nechte zcela vychladnout a teprve pak nakrájejte.
Milujete makové moučníky? Zkuste zdravý bezlepkový makovec a skvělá je i maková bábovka s perníkovým kořením.