Hlavní obsah
3,2
(242)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Chcete dezertem uspokojit partnera, děti a sama si také dopřát a neřešit kalorie? Potom je tvarožník to pravé ořechové. Místo moučného těsta a drobenky dejte křupavé ovesné vločky, přidejte sytý tvaroh a navrch čerstvé ovoce. Na své si tak přijde každý!

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 formy o průměru 18 cm
Těsto a drobenka
  • 1,5 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrst ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1/2 kostky másla
Náplň
  • 3 vaničky tučného tvarohu
  • 4 ks vejce
  • 6 lžic hnědého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 400 g čerstvých jahod
Na vymazání
  • 1 hromádka tuku
  • 1 hrst hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny a dvě menší formy. Na velkou koláčovou formu uberte asi třetinu ingrediencí na drobenku, náplně může být stejně. Formy vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

Foto: Greta Blumajerová

Z vloček můžete připravit korpus, drobenku, nebo rovnou obojíFoto: Greta Blumajerová

02.

Vločky smíchejte s drcenými ořechy, cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem. Dvě třetiny natlačte na dno forem a třetinu si nechte na posypání.

Foto: Greta Blumajerová

Pokud budete z vloček dělat jen korpus, směs natlačte na dno formy. Pokud chcete i drobenku, asi třetinu si nechte na posypáníFoto: Greta Blumajerová

03.

Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.

Foto: Greta Blumajerová

Bílkový sníh náplň hezky odlehčíFoto: Greta Blumajerová

04.

Žloutky utřete s cukrem, přidejte citronovou kůru, vanilku, tvaroh a opatrně vmíchejte sníh.

Foto: Greta Blumajerová

Z citronu strouhejte vždy jen žlutou část kůry, bílá je hořkáFoto: Greta Blumajerová

05.

Směs natřete na korpus. Pokud se rozhodnete dělat tvarožník bez korpusu, dejte směs přímo do vymazané formy, je moc dobrý i bez vloček. Obložte půlkami jahod řezem nahoru.

Foto: Greta Blumajerová

Pak už jen obložte jahodamiFoto: Greta Blumajerová

06.

Pokud děláte i drobenku, posypejte zbytkem vločkové směsi a pečte asi 30 minut při 170 °C. Před krájením nechte úplně vychladnout.

Foto: Greta Blumajerová

A posypejte zbylými vločkamiFoto: Greta Blumajerová

Tip

Těsto můžete vynechat – když formu vymažete a vysypete, tvarožník vám půjde hezky vyklopit i bez něj.

Načítám