Článek
Postup
01.
Připravte si všechny ingredience. Korpus můžete udělat sušenkový, nebo si dát trochu více práce a připravit křehké těsto – třeba podle receptu na ořechový dort se slaným karamelem.

Korpus z tradičních kakaovo-kokosových sušenek, ale můžete ho samozřejmě upéct i z domácího těstaFoto: Eva Malúšová
02.
Jednu malou (cca 650g) omytou dýni rozpulte, lžící vydlabejte semínka, pokrájejte ji na kousky, pokapejte asi půlhrnkem vody, posypejte hnědým cukrem a při 200 stupních upečte doměkka. Trvá to 20 až 30 minut. Ještě horkou dýni rozmixujte na hladký krém.

Upečením s trochou cukru a vody získá dýně mnohem lepší chuť. Hokkaido navíc nemusíte loupat!Foto: Eva Malúšová
03.
Tvaroh prošlehejte s cukrem, vajíčky, šťávou a kůrou (jen její žlutou částí) z jednoho citronu, vanilkou, škrobem a solí. Asi třetinu náplně dejte stranou a do zbytku vmíchejte dýni.

Asi třetinu tvarohového krému můžete dát stranou a s její pomocí později vytvořit mramorování. Do zbytku zamíchejte dýňové pyréFoto: Eva Malúšová
04.
Sušenky rozmixujte nebo válečkem v utěrce rozbijte na co nejjemnější drť, vmíchejte rozpuštěné máslo a směs co nejpevněji natlačte do pečicím papírem vyložené formy. Každý druh sušenek potřebuje jiné množství másla, takže je možné, že bude nutné přidat. (Chcete-li mít jistotu, že se korpus nebude drolit, dejte másla jen 125 g a k němu jedno vejce).

Sušenkovou směs natlačte do formy vyložené pečicím papírem opravdu co nejpevnějiFoto: Eva Malúšová
05.
Na sušenkovou krustu rozetřete dýňový krém, lžící na něj nerovnoměrně nakapejte krém čistě tvarohový, který jste si odložili, a uhlaďte. Pečte asi 45 minut při 180 °C, až povrch zpevní. Nechte úplně vychladnout a až poté krájejte.

Na korpus nepravidelně rozetřete oba krémy a povrch uhlaďte. S krájením hotového díla pak zkuste vydržet až do vychladnutíFoto: Eva Malúšová
Tip: Připravte si dýňové pyré do zásoby, použijete ho i do tohoto božského dortu nebo křehkého kořeněného koláče. Stejně tak můžete dýni jen pokrájet na kousky a zamrazit – hokkaido nemusíte loupat, takže ji budete mít vždy při ruce i na rizoto, těstoviny či polévku.

Hádejte, jestli jsme s krájením vydrželi, než koláč vychladl...Foto: Eva Malúšová

Dýně koláči dodá nejen jemnou chuť, ale především krásnou barvuFoto: Eva Malúšová
Co vy a tento oranžový podzimní evergreen... Ještě se vám dýně nepřejedla?