Článek
Postup
01.
Připravte si všechny ingredience. Korpus můžete udělat sušenkový, nebo si dát trochu více práce a připravit křehké těsto – třeba podle receptu na ořechový dort se slaným karamelem.
02.
Jednu malou (cca 650g) omytou dýni rozpulte, lžící vydlabejte semínka, pokrájejte ji na kousky, pokapejte asi půlhrnkem vody, posypejte hnědým cukrem a při 200 stupních upečte doměkka. Trvá to 20 až 30 minut. Ještě horkou dýni rozmixujte na hladký krém.
03.
Tvaroh prošlehejte s cukrem, vajíčky, šťávou a kůrou (jen její žlutou částí) z jednoho citronu, vanilkou, škrobem a solí. Asi třetinu náplně dejte stranou a do zbytku vmíchejte dýni.
04.
Sušenky rozmixujte nebo válečkem v utěrce rozbijte na co nejjemnější drť, vmíchejte rozpuštěné máslo a směs co nejpevněji natlačte do pečicím papírem vyložené formy. Každý druh sušenek potřebuje jiné množství másla, takže je možné, že bude nutné přidat. (Chcete-li mít jistotu, že se korpus nebude drolit, dejte másla jen 125 g a k němu jedno vejce).
05.
Na sušenkovou krustu rozetřete dýňový krém, lžící na něj nerovnoměrně nakapejte krém čistě tvarohový, který jste si odložili, a uhlaďte. Pečte asi 45 minut při 180 °C, až povrch zpevní. Nechte úplně vychladnout a až poté krájejte.
Tip: Připravte si dýňové pyré do zásoby, použijete ho i do tohoto božského dortu nebo křehkého kořeněného koláče. Stejně tak můžete dýni jen pokrájet na kousky a zamrazit – hokkaido nemusíte loupat, takže ji budete mít vždy při ruce i na rizoto, těstoviny či polévku.
Co vy a tento oranžový podzimní evergreen... Ještě se vám dýně nepřejedla?