Hlavní obsah
3,3
(265)
Foto: Zažít Alpy: Cestovat, poznávat, jíst

Foto: Zažít Alpy: Cestovat, poznávat, jíst

Recept na tento nadýchaný piškotový dort přivezla gastro novinářka Meredith Erickson ze Stubaiských Alp, kde ho v nadmořských výškách kolem 2000 metrů pečou i v době, kdy vesničky zapadnou sněhem a musí se řadu týdnů spolehnout na vlastní zásoby. Zavařené broskve a mrazený tvaroh (nebo čerstvý sýr) jim totiž vydrží bez ohledu na dodávky čerstvých potravin!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
23 cm průměr formy
Na těsto
  • 6 ks vejce
  • 175 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce másla
Na broskvovou náplň
  • 7 plátků želatiny
  • 175 g tvarohu
  • 60 ml mléka
  • 135 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 650 ml smetany ke šlehání
  • 6 ks kompotovaných broskví
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 160 °C. Formu s odnímatelným okrajem vymažte máslem a vysypejte moukou. Mixérem se šlehacím nástavcem na střední otáčky šlehejte 3 až 4 minuty vejce, cukr, sůl, vanilku a citronovou šťávu, dokud hmota nezesvětlá a nezačne být nadýchaná. 

02.

Přidejte mouku a tu zapracujte již na nízké otáčky, dokud nebude těsto hladké. Přidejte rozpuštěné máslo, těsto vlijte do formy a pečte asi 25 minut, dokud povrch nezačne mít zlatohnědou barvu a hmota se po zmáčknutí uprostřed nevrátí do původní výšky.

03.

Formu přeneste na chladicí mřížku nebo rošt na stydnutí a než uvolníte uzávěr, nechte 5 až 10 minut chladnout. Dort před převrácením na mřížku jemně poprašte moukou. Počkejte, až zcela vychladne.

Foto: Zažít Alpy: Cestovat, poznávat, jíst

Provoňte si domov trochou rakouské eleganceFoto: Zažít Alpy: Cestovat, poznávat, jíst

04.

Mezitím se pusťte do krému: připravte si vodní lázeň tím, že přivedete vodu v hrnci k mírnému varu. Do mísy s trochou studené vody ponořte na 5 až 10 minut želatinu, až změkne. Během toho v žáruvzdorné misce smíchejte tvaroh, mléko a cukr. Misku dejte na hrnec s mírně vroucí vodou a šlehejte, dokud se směs dobře nespojí a nebude vlažná. Odstavte.

05.

Želatinu mírně zahřejte do rozpuštění (nesmí se vařit), vmíchejte třetinu teplé tvarohové směsi a nakonec zapracujte tvaroh celý. Přidejte vanilku a citronovou šťávu. Smetanu vyšlehejte do tuha. Třetinu zlehka vmíchejte do tvarohu a poté pomocí stěrky zapracujte zbytek.

06.

Nožem se zubatým ostřím rozkrojte vychladlý dort horizontálně napůl. Na plochý talíř položte očištěnou dortovou formu, do ní vložte spodní část koláče. Potřete polovinou tvarohové směsi. Rovnoměrně rozmístěte broskve (6 polovin), na ně rozetřete zbývající krém a přiklopte zbývající částí korpusu. Chlaďte minimálně 6 hodin, ideálně přes noc. Odstraňte formu, dort posypejte moučkovým cukrem a ihned podávejte.

Načítám