Článek
Postup
01.
Předehřejte troubu na 160 °C. Formu s odnímatelným okrajem vymažte máslem a vysypejte moukou. Mixérem se šlehacím nástavcem na střední otáčky šlehejte 3 až 4 minuty vejce, cukr, sůl, vanilku a citronovou šťávu, dokud hmota nezesvětlá a nezačne být nadýchaná.
PŘEBYTEK KOMPOTŮ?
02.
Přidejte mouku a tu zapracujte již na nízké otáčky, dokud nebude těsto hladké. Přidejte rozpuštěné máslo, těsto vlijte do formy a pečte asi 25 minut, dokud povrch nezačne mít zlatohnědou barvu a hmota se po zmáčknutí uprostřed nevrátí do původní výšky.
03.
Formu přeneste na chladicí mřížku nebo rošt na stydnutí a než uvolníte uzávěr, nechte 5 až 10 minut chladnout. Dort před převrácením na mřížku jemně poprašte moukou. Počkejte, až zcela vychladne.
04.
Mezitím se pusťte do krému: připravte si vodní lázeň tím, že přivedete vodu v hrnci k mírnému varu. Do mísy s trochou studené vody ponořte na 5 až 10 minut želatinu, až změkne. Během toho v žáruvzdorné misce smíchejte tvaroh, mléko a cukr. Misku dejte na hrnec s mírně vroucí vodou a šlehejte, dokud se směs dobře nespojí a nebude vlažná. Odstavte.
05.
Želatinu mírně zahřejte do rozpuštění (nesmí se vařit), vmíchejte třetinu teplé tvarohové směsi a nakonec zapracujte tvaroh celý. Přidejte vanilku a citronovou šťávu. Smetanu vyšlehejte do tuha. Třetinu zlehka vmíchejte do tvarohu a poté pomocí stěrky zapracujte zbytek.
VAŘÍME ZE ZÁSOBS
06.
Nožem se zubatým ostřím rozkrojte vychladlý dort horizontálně napůl. Na plochý talíř položte očištěnou dortovou formu, do ní vložte spodní část koláče. Potřete polovinou tvarohové směsi. Rovnoměrně rozmístěte broskve (6 polovin), na ně rozetřete zbývající krém a přiklopte zbývající částí korpusu. Chlaďte minimálně 6 hodin, ideálně přes noc. Odstraňte formu, dort posypejte moučkovým cukrem a ihned podávejte.