Článek
Postup
01.
Mouku, na kousky pokrájené měkké máslo, cukr, vodu, žloutky, špetku strouhané citronové kůry a soli smíchejte dohromady a vypracujte hladké těsto. To zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 20 minut odpočinout v lednici.
02.
Mezitím si nachystejte podobnou metodou tvarohovou náplň: tvaroh, cukr nebo med, 2 vejce a jogurt smíchejte dohromady a vypracujte hladkou hmotu.
03.
Broskve omyjte, zbavte pecek a nakrájejte na osminky. Vložte je do mísy, zakápněte citronovou šťávou a nechte odležet.
04.
Odpočinuté těsto vyválejte na silnější plát, může mít klidně kolem 7 mm. Těstem pak vyložte dortovou formu nebo zapékací misku. Nezapomeňte na okraje! Do těsta rovnoměrně rozprostřete tvarohovou směs a navrch vyskládejte kousky broskví.
05.
Troubu předehřejte na 200 stupňů a pečte asi 15 minut, pak teplotu stáhněte na 160 stupňů a ještě asi 20 minut dopečte. Koláč po vyndání nechte asi 2 hodiny odpočinout, aby tvaroh ztuhl, a můžete podávat!
Už jste někdy zkoušeli domácí kompot? Pokud ne, tak rozhodně vyzkoušejte ten broskvový s kořením.