Článek
Tvarohové těsto je skvělá volba pro rychlou přípravu taštiček. Snadno ho zaděláte dohladka, dobře se s ním pracuje, při válení se netrhá a lehce se vám podaří ho vyválet dotenka. Můžete ho plnit nasladko i naslano a jsou z něj i vynikající ovocné knedlíky.
Slané taštičky z tvarohového těsta
Na 4 porce budete potřebovat:
- 250 g hrubé mouky -
- 250 g měkkého tvarohu -
- 1 vejce -
- špetka soli -
Na náplň a dohotovení:
- 150 g gorgonzoly nebo jiného sýra s modrou plísní -
- 2 hrušky -
- hrst vlašských ořechů -
- lžíce másla -
- hladká mouka na podsypávání -
Postup
Krok 1: Do mísy vsypejte hrubou mouku, rozklepněte vejce a přidejte tvaroh a špetku soli. Vše důkladně promíchejte, připravte hladké těsto a nechte ho chvilku odpočinout.
Krok 2: Zatím zbavte hrušky jádřinců, rozkrájejte je na malé kousky a orestujte je na másle. Ořechy nasekejte nahrubo a opražte je na suché pánvi.
Krok 3: Odpočinuté těsto na pomoučeném vále vyválejte a vykrajujte z něj čtverečky. Na každý dejte trochu sýra a přehněte do tvaru trojúhelníčku. Ve velkém hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu, vhoďte do ní taštičky a vařte je 5 až 7 minut. Hotové taštičky vyjměte opatrně děravou naběračkou. Na každou porci na talíři přidejte trochu hrušek a opražených ořechů.
Tip: Malou obměnou připravíte taštičky i nasladko. Stačí je naplnit ricottou a hrušky s ořechy nakonec posypat skořicovým cukrem.
Chutná vám spojení výrazného sýra a ovoce? Zkuste špagety s omáčkou z gorgonzoly a hrušek nebo pomazánku z gorgonzoly s pomerančem a pistáciemi.