Článek
Postup
01.
Do velké mísy prosejte mouku se špetkou soli a uprostřed udělejte důlek. Rozklepněte do něj vajíčka a vidličkou je rozmíchejte a postupně spojte s moukou. Když se začne tvořit těsto, opřete se do něj rukama. Vytáhněte ho na vál a pořádně propracujte, aby vzniklo hladké a pružné nudlové těsto. Chvíli to potrvá. Z hotového těsta vytvarujte kouli, zabalte do fólie a nechte chvíli odležet v lednici.
02.
Mezitím si připravte náplň a povidlovou omáčku. Na tvarohovou náplň smíchejte okapaný tvaroh s jedním žloutkem, citronovou kůrou a vanilkovým extraktem. Přidejte moučkový cukr podle chuti a dobře promíchejte.
03.
Na povidlovou omáčku dejte do malého rendlíku švestková povidla, podlijte moštem, ochuťte skořicí a na mírném plameni zahřívejte, až se vše spojí v hladkou omáčku. Hustotu případně dolaďte dalším moštem nebo povidly. Pomelte najemno mák.
04.
Do velkého hrnce dejte vařit vodu se špetkou soli. Těsto rozválejte na opravdu tenkou placku a tvořítkem na taštičky z něj vykrájejte kolečka. Na každé dejte lžičku tvarohové náplně, okraje navlhčete vodou a pevně uzavřete.
05.
Když jsou všechny taštičky hotové, vsypte je do vroucí vody, vařečkou opatrně nadzvedněte ode dna a vařte asi sedm minut.
06.
Uvařené taštičky sceďte a ihned podávejte přelité rozpuštěným máslem a povidlovou omáčkou, posypané mletým mákem a trochou moučkového cukru.
Tip: Na povidlovou omáčku můžete použít místo moštu červené víno.
Nudlové taštičky jsou oblíbenou součástí mnoha národních kuchyní. Jestli vám chutnají, vyzkoušejte pelmeně s mletým masem a zakysanou smetanou.