Článek
Postup
01.
V malém rendlíku přiveďte k varu 120 ml smetany. Odstavte, přidejte nalámanou čokoládu, nechte půl minuty odstát a poté rozmíchejte na hladkou a lesklou polevu.
02.
Sušenky nahrubo nadrťte: vložte je do větší mísy a rozmačkejte dnem sklenice nebo paličkou z hmoždíře. Můžete je také vložit do pevnějšího sáčku a párkrát přejet válečkem.
03.
V míse prošlehejte tvaroh s cukrem, až se hezky spojí. Přidejte lžičku vanilkového extraktu a zbytek smetany a vyšlehejte jemný a nadýchaný krém (nemusí být úplně tuhý, sklenička mu dá tvar a v lednici zpevní).
04.
Na dno skleniček rozdělte polovinu sušenkové drtě a zakápněte ji polovinou připravené čokolády. Na sušenky rozdělte asi třetinu našlehaného tvarohu a přidejte vrstvu omytých, osušených a obraných kuliček rybízu. Na rybíz rozdělte další třetinu krému a posypejte ho zbytkem sušenek. Na ně patří poslední třetina tvarohového krému. Povrch uhlaďte a zalijte zbytkem rozpuštěné čokolády.
Tip: Kombinace navinulého rybízu a čokolády je skvělá, ale ve skleničkách bude fungovat jakékoliv drobné ovoce, které zrovna zraje na zahrádce či v lese.
05.
Poháry nechte chvíli rozležet v lednici (vydrží v ní ale klidně i dva dny) a před podáváním ozdobte čerstvým ovocem, jedlými květy či svěžími lístky máty.
Tip: Surovinami v rozpisu naplníte tři poctivé skleničky s objemem 290 ml. Když použijete menší nádoby, můžete z nich vyrobit 5–6 opravdu elegantních menších dezertů.
Tvaroh je surovina, kterou schvalují i přísní odborníci na výživu. A v kuchyni se s ním dá kouzlit! Jaké by to bylo léto bez tvarohových knedlíků a dobré tvarohové pomazánky. A znáte nudle s tvarohem naslano?