Článek
Postup
01.
Tvaroh (když neseženete ten v alobalu, dejte více psyllia) propracujte s vajíčkem, psylliem a kokosem. Místo kokosu lze použít jemnější kokosovou či mandlovou mouku. Těsto nechte hodinu v lednici zpevnit a poté z něj vytvarujte asi 16 kuliček.
02.
Knedlíčky vhoďte do osolené vroucí vody a 10 minut zvolna vařte. Ihned po uvaření jsou hodně měkké a nadýchané, poté ale zpevní a dobré jsou i ohřívané.
03.
Mezitím povařte pokrájené jahody či jiné sezonní (nebo i mrazené) ovoce se sladidlem dle chuti, já jsem dala asi dvě lžíce agávového sirupu. Podávejte spolu s knedlíčky. Množství vystačí na dvě pořádné nebo čtyři dezertní porce.
Co je psyllium? Rostlinná rozpustná vláknina, která pomáhá k lepší funkci střev a v jídle se používá k zahušťování – váže na sebe totiž tekutiny. Koupíte ji v sypké podobě v lékárnách, na internetu a ve zdravých výživách a bude se vám hodit i na semínkový chleba bez mouky nebo dietní tvarohovou pizzu.
Jestli vám trochu lepku nevadí, zkuste nejjednodušší ovocné knedlíky jen ze 3 surovin!