Článek
01.
Z mléka na těsto odeberte zhruba třetinu a zahřejte na teplotu těla. Vsypte do něj sušené droždí, přidejte lžičku krupicového cukru a nechte asi 10–15 minut vzejít kvásek. Mezitím si podle návodu na obalu uvařte vanilkový pudink, množství cukru můžete snížit. (Na náplň bude stačit přibližně polovina pudinku, zbytek je bonus pro kuchaře.) Povrch pudinku přikryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte zchladnout.
02.
Do mísy prosejte obě mouky a cukr, vlijte vzešlý kvásek i zbytek mléka, přidejte špetku soli, rozpuštěné a zchladlé máslo, žloutek a jemně nastrouhanou citronovou kůru a vypracuje hutné, pružné těsto. Vytvarujte z něj kouli, lehce poprašte hladkou moukou a nechte v teple kynout asi 50 minut.
03.
Dokončete náplň. V míse prošlehejte žloutek s tvarohem, moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Po lžících přidejte zchladlý pudink tak, aby vznikla jemná hmota.
04.
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Vykynuté těsto rozdělte nožem na třetiny. Na vále poprášeném hladkou moukou ho vyválejte na velký obdélník vysoký asi půl centimetru. Rozkrájejte ho na menší obdélníčky. V každém obdélníku udělejte nožem zhruba od poloviny několik pravidelných zářezů, ale nedokrojte až do konce (pomůže vám fotografie). Na druhou půlku dejte asi lžíci připravené tvarohové náplně a malou lžičku džemu, tradičně používám třešňový, vy si zvolte ten, který vám chutná nejvíc. Měl by ale být spíš hustší, aby náplň při pečení příliš netekla. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem, část se zářezy překlopte přes náplň a okraje dobře stiskněte.
05.
Přeneste na plech (dávka těsta vyjde na dva plechy) a povrch potřete vajíčkem. Dejte do trouby a pečte 10 minut při 200 stupních, poté teplotu snižte na 180 a dopečte dalších asi 10 minut do zlatohnědé barvy. Nechte vychladnout, lehce poprašte moučkovým cukrem a podávejte. Hřebeny jsou vláčné a chutné i na druhý den.
Můj tip: Náplň si vylaďte podle své chuti. Přidejte v rumu namočené rozinky nebo sušené brusinky, džem můžete vynechat. Pudink můžete také vynechat a připravit čistě tvarohovou náplň, mám ale vyzkoušené, že díky němu sní hřebeny i děti, které jinak tvaroh odmítají.
Po pečení vám zbudou dva bílky, mírně je rozšlehejte a zamrazte. Při vánočním pečení se budou určitě hodit.
A co na podzim a v zimě pečete vy?