Článek
Buchty
01.
Mléko ohřejte na přibližně 50°C, přidejte do něj droždí, jednu lžíci cukru, pořádně promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Obyčejně to trvá kolem 5 minut. Znáte všechny fígle, díky kterým připravíte dokonalé kynuté těsto?
02.
Pokud máte kuchyňský robot, těsto připravujte v něm. Pokud ne, musíte na to ručně. Smíchejte mouku se zbylým cukrem, přidejte rozšlehaná vejce, kůru z jednoho citronu a špetku muškátového květu.
03.
V rendlíku rozpusťte máslo a také jej přidejte do mísy. Následně přidejte vzešlý kvásek.
04.
Robot zapněte na střední stupeň a nechte hníst těsto minimálně 8 minut. Nebojte se, když bude konzistence těsta příliš lepivá, právě to vám zaručí, že budou buchty vláčné a nadýchané. Poté těsto přendejte do větší moukou lehce vysypané mísy, zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout jednu hodinu. Mezitím si můžete připravit náplně, recept na ně najdete níže.
05.
Troubu si předehřejte na 180°C.
06.
Po vykynutí těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu. Z těsta odkrajujte malé kousky. Z každého kousku vytvarujte kuličku, z té placku a tu naplňte tvarohovou náplní. Z naplněné buchty udělejte znovu kuličku, kterou ponořte do rozpuštěného másla a přendejte na plech s pečícím papírem. Tímto způsobem zpracujte všechny kousky těsta. Dbejte přitom na to, aby měly jednotlivé kuličky mezi sebou rozestup, při pečení ještě nakynou.
07.
Kuličky potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě přibližně 17 - 20 minut až do zezlátnutí.
08.
Po upečení buchtičky z trouby vytáhněte a zakryjte utěrkou.
Tvarohová náplň
V misce smíchejte tvaroh spolu s cukrem a kukuřičným škrobem. Když je tvaroh příliš suchý, můžete přidat trochu mléka.
Borůvkový přeliv
Do rendlíku dejte borůvky spolu s cukrem a rumem, přiveďte k varu a počkejte až borůvky pustí šťávu a vznikne hustší omáčka.
Celý recept také uvidíte dnes v 16:45 na Televizi Seznam v pořadu Ve dvou se to lépe vaří, kde bude hostem Pavla Berkyho Eva Burešová.
A jestli milujete buchty s borůvkami, které symbolizují babí léto, určitě nepohrdnete kulajdou podle staročeského receptu.