Hlavní obsah
3,6
(35)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tenhle recept na žemlovku slazenou vaječným likérem rozhodně stojí za vyzkoušení!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáček 20 × 25 cm
  • 300 g veky
  • 3 ks vejce
  • 30 g másla
  • 200 ml mléka
  • 100 ml vaječného likéru
Jablečná vrstva
  • 2 ks jablek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička skořice
Tvarohová vrstva
  • 2 ks vejce
  • 1 kelímek tvarohu
  • 50 ml vaječného likéru
  • 1 hrst rozinek namočených v rumu
K dokončení
  • 20 g másla
  • 2 lžičky cukru moučka
Článek

Postup

01.

Rozinky namočte do rumu a nechte je pořádně nasáknout, můžete je nechat naložené i pár hodin. Vyšší pekáček pořádně vymažte máslem a předehřejte troubu na 180 °C.

02.

Na jablečnou vrstvu omyjte jablka (budete potřebovat dvě menší nebo jedno a půl opravdu velkého), oloupejte je, rozčtvrťte a nakrájejte na tenké plátky. Ve velké míse je zlehka promíchejte s citronovou šťávou a skořicí (podle chuti jablek můžete přidat i trochu cukru, s jeho množstvím to ale nepřehánějte).

03.

Na tvarohovou vrstvu oddělte žloutky a bílky ze dvou vajec. Ke žloutkům přidejte tvaroh, oslaďte ho vaječným koňakem a dobře promíchejte. Pak zlehka vmíchejte okapané rozinky. Bílky zatím nechte stranou.

04.

Nakonec prošlehejte zbylá tři vejce, přidejte mléko, vaječný koňak a rozpuštěné máslo. Plátky veky rozkrojte na polovinu, namáčejte je ve vaječné směsi a natěsno je naskládejte v jedné vrstvě na dno pekáčku.

Tip: Když nemáte vaječný koňak, oslaďte tvaroh i vaječnou směs k namáčení moučkovým cukrem podle chuti.

05.

Na veku volně rozprostřete jablka a přidejte další vrstvu vek, pořádně nasáknutých vaječnou směsí. Potřete je tvarohovou náplní a přidejte poslední vrstvu z namočené veky. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut, až začne povrch lehce zlátnout.

06.

V mezičase ušlehejte pevný sníh ze zbylých bílků a trochy cukru. Sníh rozetřete na předpečenou žemlovku a společně dopečte asi 15 minut, až se i povrch sněhu zbarví do lákavé světlehnědé barvy.

07.

Upečenou žemlovku nechte chvíli odpočinout a podávejte teplou – skvěle ale chutná, i když trochu vychladne.

Nechcete vyhazovat starší chleba? Udělejte z něho třeba krutony do hrachové polévky. Muffiny z nádivky zase výborně poslouží jako svačina na výlety.

Související témata:

Načítám