Hlavní obsah
3,1
(243)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Hroznové víno zobeme většinou syrové, ale i upečené v koláči má své nepopiratelné kouzlo! Nám moc chutná v tvarohové bábovce, které šťavnaté kuličky vína dodají na vláčnosti. O polevě z červeného vína nemluvě!

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Bábovka
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 ks vejce
  • 1 vanička tučného tvarohu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1,5 hrnku hroznového vína
  • 2 lžíce hladké mouky
Poleva
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 2 lžíce červeného vína
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Sáhněte raději po vínu bez peciček. Pokud ho neseženete, rozpůlte ho a vypeckujte.

Foto: Jakub Jurdič

Nic dalšího na bábovku nepotřebujeteFoto: Jakub Jurdič

02.

Olej prošlehejte s cukrem.

Foto: Jakub Jurdič

Místo oleje můžete použít rozpuštěné máslo, těsto pak bude mít ještě lepší chuťFoto: Jakub Jurdič

03.

Přidejte citronovou kůru, sůl, vanilku a obě vejce.

Foto: Jakub Jurdič

Citronová kůra těsto lehce ovoní, ale můžete ji vyměnit za asi dvě lžíce suchého bílého vínaFoto: Jakub Jurdič

04.

Vmíchejte tvaroh a prosátou mouku se sodou či kypřicím práškem.

Foto: Jakub Jurdič

Mouku je vždy lepší prosátFoto: Jakub Jurdič

05.

Omyté hrozny smíchejte s trochou mouky, aby v těstě neklesly ke dnu a zůstaly v bábovce rovnoměrně rozmístěné. Opatrně je vmíchejte do těsta.

Foto: Jakub Jurdič

Díky obalení v mouce neklesnou všechny kuličky v těstě ke dnuFoto: Jakub Jurdič

06.

Těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C 40 až 50 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Bábovku nechte 10 minut chladnout ve formě a poté vyklopte.

Foto: Jakub Jurdič

Bábovka je spíše menší, ale díky tvarohu je dost sytá, takže vám bude stačit menší kousek (ale stejně si dáte dva)Foto: Jakub Jurdič

07.

Přidat můžete i polevu z moučkového cukru a asi dvou lžic červeného vína. Pro hladší strukturu polevy ji krátce zahřejte na plotně, nebo v mikrovlnné troubě.

Foto: Jakub Jurdič

Červené víno polevě dodá hlavně pěknou barvuFoto: Jakub Jurdič

08.

Polevu nalijte na bábovku a nechte zatuhnout.

Foto: Jakub Jurdič

Kdyby vám poleva příliš zatuhla, hravě ji znovu rozpustíteFoto: Jakub Jurdič

09.

Dozdobte dalšími hrozny, nebo rovnou podávejte!

Foto: Jakub Jurdič

Vinobraní trochu jinak!Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Díky tvarohu a hroznům je bábovka krásně vláčná i další dnyFoto: Jakub Jurdič

Tip: Místo citronové kůry přidejte do těsta pár lžic suchého bílého vína.

Že je pečení s hroznovým vínem nezvyklé? A zkusili jste už kuře s pečenými hrozny, sýrem i přílohou z jedné pánve? To je teprve ta správná podzimní dobrota!

Načítám