Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Sáhněte raději po vínu bez peciček. Pokud ho neseženete, rozpůlte ho a vypeckujte.

Nic dalšího na bábovku nepotřebujeteFoto: Jakub Jurdič
02.
Olej prošlehejte s cukrem.

Místo oleje můžete použít rozpuštěné máslo, těsto pak bude mít ještě lepší chuťFoto: Jakub Jurdič
03.
Přidejte citronovou kůru, sůl, vanilku a obě vejce.

Citronová kůra těsto lehce ovoní, ale můžete ji vyměnit za asi dvě lžíce suchého bílého vínaFoto: Jakub Jurdič
04.
Vmíchejte tvaroh a prosátou mouku se sodou či kypřicím práškem.

Mouku je vždy lepší prosátFoto: Jakub Jurdič
05.
Omyté hrozny smíchejte s trochou mouky, aby v těstě neklesly ke dnu a zůstaly v bábovce rovnoměrně rozmístěné. Opatrně je vmíchejte do těsta.

Díky obalení v mouce neklesnou všechny kuličky v těstě ke dnuFoto: Jakub Jurdič
06.
Těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C 40 až 50 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Bábovku nechte 10 minut chladnout ve formě a poté vyklopte.

Bábovka je spíše menší, ale díky tvarohu je dost sytá, takže vám bude stačit menší kousek (ale stejně si dáte dva)Foto: Jakub Jurdič
07.
Přidat můžete i polevu z moučkového cukru a asi dvou lžic červeného vína. Pro hladší strukturu polevy ji krátce zahřejte na plotně, nebo v mikrovlnné troubě.

Červené víno polevě dodá hlavně pěknou barvuFoto: Jakub Jurdič
08.
Polevu nalijte na bábovku a nechte zatuhnout.

Kdyby vám poleva příliš zatuhla, hravě ji znovu rozpustíteFoto: Jakub Jurdič
09.
Dozdobte dalšími hrozny, nebo rovnou podávejte!

Vinobraní trochu jinak!Foto: Jakub Jurdič

Díky tvarohu a hroznům je bábovka krásně vláčná i další dnyFoto: Jakub Jurdič
Tip: Místo citronové kůry přidejte do těsta pár lžic suchého bílého vína.
Že je pečení s hroznovým vínem nezvyklé? A zkusili jste už kuře s pečenými hrozny, sýrem i přílohou z jedné pánve? To je teprve ta správná podzimní dobrota!