Článek
Postup
01.
Na tento recept potřebujete oloupané vařené brambory, můžete použít i zbytek z předchozího dne. Dejte je do velké mísy a nahrubo rozmačkejte vidličkou. Případné větší kousky nevadí.
02.
Sceďte tuňáka z konzervy a přidejte k bramborám. Bílou část jarní cibulky nakrájejte opravdu najemno a přidejte do mísy. Směs ještě vidličkou podrťte a spojte.
03.
Citron, ideálně v bio kvalitě, pořádně omyjte pod horkou vodou a oškrábejte z něj žlutou část kůry. Lžičku kůry a lžíci šťávy přidejte do mísy. Dále vmíchejte dijonskou hořčici, sůl a pepř, rozklepněte ke směsi vajíčka a všechno ještě řádně propracujte vidličkou. Vznikne kompaktní nelepivá hmota.
04.
V pánvi rozpalte olej na střední teplotu. Z hmoty tvořte menší a nižší placky a pomalu smažte z obou stran čtyři až pět minut do zlatavé barvy. Hotové placky odložte na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.
05.
Promíchejte v míse všechny přísady na dip, ochutnejte a případně dolaďte solí, pepřem a citronem. Můžete přidat i zbylou zelenou nať z cibulky.
06.
Placky podávejte s čerstvou zeleninou, dipem a skrojky citronu na dochucení.
Tip: Máte rádi kopr? Pak vyměňte v dipu kyselou okurku a nať z cibulky za čerstvý kopr a stroužek česneku. Tuňákové placičky můžete také vložit mezi hamburgerové bulky potřené dipem a obložit zeleninou – vytvoříte tak originální fish burger.
Máte rádi rybí jídla?