Hlavní obsah

Třísloviny: kde je najdete a jaký mají vliv na zdraví?

Foto: Eugene Partyzan, Shutterstock.com

Foto: Eugene Partyzan, Shutterstock.com

Třísloviny jsou účinné látky, které se vyskytují v mnoha rostlinách. Často mají antioxidační účinky, posilují imunitní systém, snižují krevní tlak a riziko vzniku nádorů. A najdete je v červeném víně i v čokoládě!

Článek

Třísloviny neboli taniny stahují svaly a vlásečnice a zabraňují tak pronikání škodlivin do krve. Jsou užitečné i pro zastavení krvácení nebo zmírnění průjmů a bojují také s ústními bakteriemi, čímž chrání před vznikem zubních kazů. „Různé typy tříslovin najdete široce zastoupené v řadě rostlinných zdrojů, například v kakau, zeleném čaji a kávových bobech. Jsou ale i v luštěninách a různých bylinách, třeba v šalvěji a tymiánu,“ říká nutriční specialistka MUDr. Hana Mojžíšová. Kde je jich nejvíc?

1. Červené víno

Za trpkou nebo hořkou chuť vína mohou právě třísloviny, zvlášť výrazné jsou v mladých odrůdách. Pocházejí ze slupek, stopek a zrníček hroznů a ovlivňují barvu, jiskru i chuť vína, pomáhají jeho zrání a chrání jej proti parazitům – podobně jako lidské tělo. Víc tříslovin najdete v červených vínech než v bílých. „Třísloviny mají antioxidační efekt a přisuzují se jim protizánětlivé a protialergické účinky. Také zabraňují kornatění tepen vlivem volných radikálů a používají se jako aditiva – antioxidanty – v některých výrobcích,“ vyjmenovává lékařka Kateřina Cajthamlová.

2. Ovoce

Taniny se objevují i v mnohém ovoci, například v kaki nebo granátovém jablku, ale najdete je i v méně exotických druzích, jako jsou brusinky, jahody, borůvky, jablka nebo hrozny. „Třísloviny na sebe vážou toxické látky, působí proti virům i střevním parazitům, ovlivňují krevní oběh a pomáhají proti nadměrnému pocení,“ ujišťuje Hana Mojžíšová.

Foto: Julia Metkalova, Shutterstock.com

Taniny najdete ve víně, čaji a v mnohém ovociFoto: Julia Metkalova, Shutterstock.com

3. Ořechy a luštěniny

Na třísloviny jsou bohaté i vlašské ořechy, arašídy, pistácie, pekanové ořechy, mandle či lískové ořechy. A dost jich najdete například i v luštěninách, obzvlášť v červených fazolích. Počítejte ale s tím, že tepelnou úpravou, fermentací, klíčením nebo namáčením velkou část taninů z těchto surovin odstraníte.

4. Čokoláda a čaj

Myslíte, že vám čokoláda zkazí zuby? Omyl! Třísloviny naopak zpomalují, nebo dokonce zastavují aktivitu bakterií, které způsobují zubní kaz. Hořká čokoláda je zdravá a měli byste ji jíst každý den. Je totiž, krom jiného, bohatým zdrojem taninů. Ale pozor, mluvíme pouze o kvalitním výrobku s vysokým procentem kakaa, o mléčných čokoládách anebo prášku s nízkým obsahem kakaa se to bohužel říct nedá.

A jistě už jste slyšeli, jak zdravý je zelený čaj. Důvodem je mimo jiné i množství taninů. Koncentrace kyseliny tříslové v zeleném čaji je vyšší než v černém, proto má zelený silné antioxidační vlastnosti. Dbejte však na dobu louhování. Zelený čaj, který se máčí dlouho anebo byl zalitý moc horkou vodou, je trpký, protože se do něj uvolnilo příliš tříslovin. Používejte proto vodu zchladlou na 60–80 °C a nelouhujte ho déle než dvě minuty. Taniny jsou i v kávových bobech, takže si na své přijdou i milovníci kávy. Dokážete rozlišit druhy čajů?

Foto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock.com

Kvalitní hořká čokoláda obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek včetně tříslovinFoto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock.com

Všeho s mírou

Přes veškeré zdravotní přínosy je nezbytné zmínit i možná rizika při zvýšené konzumaci tříslovin. Jejich nadbytek může totiž působit antinutričně: taniny snižují výživovou hodnotu jiných významných látek, zvláště bílkovin. Neexistuje žádné specifické doporučení, kolik tříslovin je tak akorát, nicméně jejich přemíru ve stravě poznáte nejlépe podle různých zdravotních komplikací, jako je zácpa, bolest žaludku a zvracení.

Načítám