Článek
Roky pečení sladkostí na svatby mě naučily, že opravdu nemá smysl pokoušet se zavděčit všem. Každý pochopí, když jeho oblíbený zákusek nebude v nabídce, kvůli tomu přece na svatbu nepřišel. Proto se nesnažte kombinovat veškeré druhy dortů tak, abyste vyhověli jak milovníkům čokolády, tak zastáncům piškotů a ovoce, nebo naopak propagátorům tradičních máslových dortů s ořechy, a raději zvolte jeden druh, který chutná většině. Cheesecake mezi takové moučníky bezesporu patří, na svatbu je rozhodně originální a navíc se dá upéct také pro hosty, kteří nesnášejí lepek a laktózu.
Pokud se pustíte do vícepatrového dortu, jednotlivé korpusy podložte kolečky z pevného kartonu (nebo v cukrářských potřebách kupte speciální dortové podložky o přesném průměru) a zpevněte je dortovými výztužemi nebo pevnějšími brčky. Stojí pár korun a dortu díky nim nehrozí, že se propadne nebo jinak sesune.
Postup
01.
Suroviny na náplň vyndejte z lednice alespoň hodinu předem, aby měly pokojovou teplotu a nesrazily se. Sušenky dávám karamelové (Lotus, Spekulatius nebo třeba Sedita), na jiné budete potřebovat více másla. Pokud nechcete korpus ze sušenek, hravě ho upečete z mouky podle tohoto receptu (množství vynásobte 2,5×). Čerstvý krémový sýr kupuji jako 200gramová balení v Lidlu či Kauflandu (Goldessa, K-Classic) a bezvadně funguje i Philadelphia, Buko či Jaroměřické žervé.
02.
Sušenky po částech rozmixujte nebo rozdrťte válečkem v utěrce a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formy vymažte máslem, používám typ s odnímatelným okrajem a průměrem 12, 18 a 24 cm, aby měla patra od sebe stejný odstup.
03.
Sušenkovou směs pečlivě natlačte do máslem vymazaných forem s odnímatelným okrajem tak, aby byla ve všech přibližně stejně vysoká vrstva, a odložte do lednice, než si připravíte zbytek.
04.
Žervé či čerstvý krémový sýr rozmixujte nebo prošlehejte s cukrem, solí a vanilkovou pastou či extraktem do rozpuštění cukru. Krátce, aby do krému nevniklo moc vzduchu, zašlehejte i vejce a nakonec opět jen zlehka neušlehanou smetanu.
05.
Hotový krém rozdělte na korpusy tak, aby byly dorty podobně vysoké. Na dno trouby postavte malý hrnec s vodou a dorty pečte při 160 stupních. Nejmenší vyndejte po 30 až 40 minutách, střední po 60 a největší asi po 80 minutách. Povrch bude ještě trochu třaslavý, ale po vychladnutí zatuhne. Nechte je zcela vychladnout při pokojové teplotě a poté (stále ve formě) dejte do druhého dne do lednice.
06.
Na dort můžete nalít glazuru z kysané smetany nebo jen trochu čokoládové polevy. Na tu přiveďte k varu smetanu, vmíchejte čokoládu, nechte rozpustit, vymíchejte do hladka a nechte ztuhnout tak, aby poleva po dortu jen pomalu stékala.
07.
Jak sestavit dort? Nejlepší je udělat to přímo až na místě svatby: každý korpus horkým nožem oddělte od formy a položte na kartonovou podložku. Do spodního koláče zapíchejte brčka nebo vzpěry a odstřihněte je přesně ve výšce korpusu.
08.
Také do středního korpusu zapíchejte tři až čtyři tyčky a i s podložkou ho položte na spodní díl. Malý korpus už stačí jen položit navrch (ovšem raději na podložce).
09.
Místy na dort nalijte polevu a trochu jí pomozte, aby stékala po okrajích. Dozdobte květinami, ovocem a bylinkami.
10.
A máte hotovo!
Čím dort ozdobit? Vše záleží na vkusu novomanželů, ale pokud vysloveně netouží po marcipánových figurkách, cukrových perličkách a podobně, volte raději decentní přírodní ozdoby: chemicky neošetřené jedlé květy, bylinky (krásně vypadá a dlouho vydrží rozmarýn a levandule) a ovoce nejlépe v celku: ostružiny, maliny, třešně, višně nebo borůvky, hezky působí prokrojené fíky a jahody. Nic nezkazíte ani ořechy, klasy, několika makronkami či sněhovými pusinkami. Vše na dort nainstalujte až těsně před krájením, aby květiny nezavadly, ovoce neoschlo a sladkosti nenavlhly.
Jak na bezlepkový svatební dort? Sušenky jednoduše vyměňte za bezlepkové, jen počítejte s tím, že většinou pojmou více másla. A když chcete dort bez laktózy, zvažte použití bezlaktózového másla, smetany a čerstvého sýru, vše seženete poměrně snadno ve větších supermarketech či speciálních výživách.
Jak by vypadal váš svatební dort snů? Nezapomeňte, že cheesecake můžete také všelijak ochutit: udělat ho levandulový, citronový, kokosový, makový nebo každé patro jiné!