Hlavní obsah
2,9
(68)
Foto: Ze Dvora / Televizeseznam.cz

Foto: Ze Dvora / Televizeseznam.cz

V dalším díle Ze dvora pro vás Michal „Hugo“ Hromas připravil netradiční recept z neoblíbenější přílohy v Česku, tedy z brambor. Recept je původem z Pyrenejí a samotný název Trinxat znamená „mačkat“, tak vás jistě nepřekvapí, že základem budou štouchané brambory. Společně s nimi se můžete těšit ještě na kapra, vypečenou slaninku a lahodné houby.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g brambor
  • 1/2 ks kapusty
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g uzeného bůčku
  • 1 ks filetu z kapra
  • 2 hrsti hřibů
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Jako první si připravte kapra. Filet rozdělte na hřbetní část a břicho. Hřbetní část pokrájejte nožem na tenké, nedokrojené řezy, jen tolik abyste přeřezali hřbetní kůstky. Na filetu ponechte kůži zbavenou šupin.

02.

Oloupané a na kostky nakrájené brambory (varný typ B, nejlépe odrůda Prima Rosa) dejte vařit do osolené vody

03.

Kapustu nakrájejte na proužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Menší houby rozkrojte napůl, větší houby na tři silnější plátky. Uzený bůček nebo slaninu zbavte kůže a nakrájejte na silnější plátky (3-5 mm).

04.

Jakmile jsou brambory uvařené, slijte polovinu vody a přidejte k bramborám kapustu. Nechte krátce spařit a slijte zbytek vody. Vařečkou rozbijte brambory a promíchejte je s kapustou.

05.

Na horké pánvi opečte plátky uzeného bůčku, až pustí sádlo. Opékejte z obou stran dozlatova, potom vyndejte z pánve a ponechte stranou.

06.

Na vypečené sádlo z uzeného bůčku dejte opéct plátky česneku. Jakmile zezlátnou, přidejte brambory s kapustou. Je zvykem z bramborové hmoty s kapustou tvořit silnější placičky a opékat je z obou stran dozlatova, nebo můžete brambory s kapustou opéct v celku jako naše šťouchané brambory.

07.

Na okraji pánve si zatím opečte osolené filety z kapra, napřed kůží dolů, jakmile zezlátne a je křupavý, otočte a dopečte z druhé strany. Stejně tak opečte plátky hub dozlatova a osolte je.

Tip: Rádi vaříte podle videa? Pořad Ze dvora s kuchařem Michalem „Hugo“ Hromasem najdete zde.

Jestli máte rádi brambory, tak musíte zkusit ty zapečené se sýrem a smetanou. Je to lahůdka za pár korun.

Související témata:
Pyreneje

Načítám