Článek
Možná to znáte také: potraviny v chladničce se hromadí, nemůžete tam nic najít, a když to přece jen objevíte, tak spolu s tím na vás vykoukne i nějaký ten zkažený balíček, který prostě zapadl. Řešení, jak udržovat lednici v organizovaném stavu, jsou přitom jednoduchá a nebudou vás stát žádný čas navíc.
Pravidlo 1: Používejte košíky
Na přihrádku na uzeniny a sýry nebo šuplík na zeleninu je zvyklý skoro každý, tak proč podobné boxy nepoužívat na všechno? Zužitkovat můžete vaničky od zeleniny z průhledného plastu: uvidíte, co v nich je, aniž by byla potřeba je vyndávat, a zároveň vás to nebude stát ani korunu navíc. Tento systém oceníte na omáčky k masu, drobné plechovky atp. Jeden větší košík nebo vaničku doporučujeme na kategorii „Sněz mě co nejdřív“.
Pravidlo 2: Co tam nepatří, to tam nedávejte
Uchováváte v lednici deset krabic s trvanlivým mlékem, brambory, cibuli, kečupy, hořčice, med nebo kávu? Tyto a mnohé další potraviny do chladničky nepatří. Buď jsou tam zbytečně, nebo jim skladování při nižších teplotách dokonce škodí. Nejenže zabírají prostor, ale navíc zvyšují účet za elektřinu – dá jí víc práce udržet vše dostatečně chladné.
Pravidlo 3: Boxy na zeleninu vyložte papírem
Když už do lednice dáváte některé druhy ovoce a zeleniny, uložte je do spodních boxů, kde vydrží nejdéle čerstvé. Vybalte je z igelitových sáčků – zelenina se v nich snáze zapaří a rychleji zkazí, navíc ztratíte přehled, co v zásuvce máte. Abyste si ulehčili úklid, vyložte přihrádku starými novinami nebo papírovými utěrkami. Vsáknou případné tekutiny, které potraviny pustí, a úklid je mnohem jednodušší.
Pravidlo 4: Jedna omáčka stačí
Mor každé lednice bývají omáčky k masu. Tu je v akci medová, někdo přinesl kari a ve stálé nabídce musíte mít švestkovou, mangovou... Zaveďte pravidlo jedné lahve: dokud se nespotřebuje, nenačínejte další. Ušetří vám to spoustu prostoru. A jestli se vám to nelíbí, využijte jiný tip: lahve s „nedobytnými“ zbytky omáček skladujte víčkem dolů. Použijte na to obal od vajec – do dolíků padne většina lahví (nejen s omáčkami) jako ulitá.
Pravidlo 5: Vše musí být zavřené
Zapomeňte, že byste do lednice ještě někdy jen tak odložili talíř se zbytkem jídla. Vše přendávejte do uzavíratelných boxů! Proč? Jednak si rozmyslíte, jestli tenhle kousek má vůbec ještě smysl uchovávat, jednak jídlo nepojme všechny pachy z okolí a bude i nadále poživatelné, a když na něj zapomenete, nebude páchnout celá lednice a nikde nevyteče žádný pozůstatek. To samé platí pro hrnky, misky a neuzavřené kelímky se smetanou nebo jogurtem. Vždy se dříve nebo později převrhnou. Dáváte do lednice načatý sáček? Ať už je to strouhaný sýr, zbytek salátu, nebo cokoliv jiného, vždy ho zakolíčkujte nebo zajistěte gumičkou.
Pravidlo 6: Jedna police, jeden typ jídla
Je to jednoduché. Na horní polici patří lahve, na druhou odshora omáčky, kompoty a další poklady ve sklenicích, na prostřední potraviny rychlé zkázy jako čerstvé maso, uzeniny, sýry, másla a pomazánky. Dospod dejte vše ostatní, je-li to ovšem trvanlivé. V zákoutí spodní police se totiž nejsnáz objeví věci, u kterých si nikdo nemůže být jistý, čím vlastně původně byly.
Pravidlo 7: Pište si seznam
A poslední rada na závěr, která je stejně efektivní jako staromódní. Pište si seznam, ať zabráníte zbytečnému vyhazování zkažených potravin. Přímo na lednici umístěte opakovaně popisovatelnou tabulku. Přivažte k ní fix a na tabulku vytvořte sedm políček – pro každý den v týdnu jedno. Jakýkoliv zbytek do lednice dáváte, zapište do tabulky. Budete tak mít vždy přehled, co by už mohlo být zkažené. A hlavně nezapomenete, že jste to do lednice vůbec dali.
Jak se daří udržovat lednici čistou a přehlednou vám?