Článek
Příprava v troubě pečeného masa s kůží je téměř bez práce. Když ho pak navíc smícháte s lahodnou marinádou, máte po ruce výborný základ do burgerů, těstovin i salátů. Trhané kuřecí je krásně šťavnaté, a když si ho připravíte více dopředu, budete mít vždy po ruce báječnou večeři nebo oběd.
Trhané kuřecí maso
Na 2 velké porce potřebujete: 2 kuřecí stehna, sůl, pepř, 3 šalotky nebo 1 cibuli, 4 stroužky česneku, olivový olej, chilli, lžičku uzené papriky, 2 lžičky hnědého cukru, 2 lžíce sójové omáčky, ½ plechovky drcených rajčat, limetu
Postup: Očištěná stehna ze všech stran osolte a opepřete a přikrytá je pečte asi 40 minut při 180 °C doměkka. Mezitím si na troše oleje orestujte najemno pokrájenou šalotku se špetkou chilli, přidejte nasekaný česnek, nechte chvilinku rozvonět a vmíchejte rajčata, ½ hrnku vody a uzenou papriku. Osolte a opepřete a alespoň 10 minut povařte. Na závěr dochuťte cukrem, sójovou omáčkou a limetovou šťávou, marináda by měla být trochu kořeněnější, aby ochutila jemné kuřecí maso.
Maso ze stehen pomocí dvou vidliček oberte, roztrhejte na vlákna a vmíchejte do omáčky. Takto připravené trhané kuřecí je báječné do sendvičů, burgerů, quesadill, těstovin nebo třeba salátů. Stehen doporučuji upéct rovnou více (nebo klidně celé kuře), a mít tak v ledničce nebo mrazáku vždy po ruce skvělý „domácí polotovar“. V chladu vydrží klidně tři dny.
Tip: Já kuře podávala v burgerových houskách s kadeřávkem a čerstvým červeným zelím ochuceným solí, pepřem, citronem a majonézou a bylo skvostné!
Vyzkoušíte se mnou dnešní recept?