Článek
Z přípravy domácích těstovin se může stát docela příjemný rituál. Bez ohledu na všechny kuchyňské vychytávky se může ukázat ruční zpracování nakonec jako nejlepší volba. Rukou zpracované těsto, to už je opravdový domácí, s láskou vyrobený produkt. Při výběru receptu myslete na to, že i v moukách může být rozdíl. Pokud se vám zdá těsto příliš řídké, nedržte se přesně receptu a přidejte mouku, v opačném případě přidejte trochu vody. Těsto válejte na výšku asi 3 mm, hodně podsypávejte, aby se nelepilo.
Ravioli s hruškou a ořechy
Na 4 porce potřebujete:2 šálky hladké mouky, 3 vejce, sůl, 4 lžičky olivového oleje, 2 lžíce vody, hrušku, 150 g ricotty, mletý muškátový oříšek, 50 g nastrouhaného parmezánu, 3 lžíce másla, 150 g sýra s modrou plísní, 100 ml smetany, nasekané vlašské ořechy, petržel na ozdobu
Postup:V míse smíchejte hladkou mouku, 2 vejce, 2 lžičky olivového oleje, vodu a 1 lžičku soli. Vypracujte hladké těsto, přikryjte utěrkou a nechte půl hodinky odpočinout. Mezitím na zbylém oleji krátce poduste nadrobno nakrájenou hrušku. Po vychladnutí ji smíchejte s ricottou, rozšlehaným vejcem, parmezánem a muškátovým oříškem. Těsto vyválejte na velmi tenký plát a malou skelničkou nebo kulatým vykrajovátkem vykrojte kolečka.
Na každé dejte trošku hruškové náplně, přehněte a okraje přimáčkněte vidličkou. Hotové taštičky vařte 3 minuty v osolené vodě. Mezitím nechte rozpustit na pánvi máslo a přidejte rozdrobený sýr. Když se rozpustí, přilejte smetanu a promíchejte. Hotové taštičky přelejte smetanovou omáčkou, posypte ořechy a nasekanou petrželkou.
Tip:Do omáčky můžete přimíchat lžičku nasekaného rozmarýnu.
Pappardelle se smetanovou omáčkou
Na 4 porce potřebujete:250 g hladké mouky, 1 vejce, 3 žloutky, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 300 g čerstvých žampionů, 1 šalotku, 1 stroužek česneku, 3 snítky tymiánu, 100 g špeku, 100 ml smetany, 50 g parmezánu
Postup:Na těstoviny zpracujte mouku, vejce, žloutky, 2 lžíce olivového oleje a lžičku soli. Suroviny důkladně propracujte a hotové těsto nechte v chladu odpočinout. Mezitím si připravte omáčku.
Houby nakrájejte na tenké plátky. Opečte je na oleji dozlatova, pak přidejte nakrájenou šalotku a nadrobno nasekaný česnek. Krátce opečte a přidejte ještě nakrájený špek. Vmíchejte smetanu, tymián a omáčku krátce povařte. Nakonec podle chuti osolte a opepřete.
Těsto vyválejte na velmi tenký plát a nakrájejte z něho široké nudle. Posypte moukou a vařte je 1 až 2 minuty v osolené vodě. Hotové těstoviny promíchejte s omáčkou a posypte parmezánem.
Tip:V sezoně nahraďte v omáčce žampiony pravými hříbky.
Fleky s bramborami a paprikou
Na 4 porce potřebujete:dávku těsta na pappardelle z předchozího receptu, 6 brambor, 1 lžíci mleté červené papriky, 1 cibuli, 100 g slaniny, sůl
Postup: Těstoviny připravte stejným způsobem jako široké nudle z předešlého receptu, jen je nakrájejte ještě na kostičky, tedy na fleky. Slaninu nakrájejte nadrobno a opečte ji v hrnci. Přidejte nakrájenou cibuli a po chvíli přisypte papriku. Zamíchejte a na takto připravený základ nasypte na brambory nakrájené na tenké plátky. Podlejte trochou vody, osolte a duste doměkka. Když jsou hotové, smíchejte je s uvařenými těstovinami.
Tip:Tento pokrm chutná skvěle s kyselou okurkou nebo nakládanou zeleninou.
A co vy a domácí těstoviny? Jsou u vás jako doma nebo dáváte přednost těm sušeným?