Článek
Držet dietu není jednoduché, obzvlášť když jste obklopeni lidmi, kteří váš jídelníček nedodržují. Přes den se to ještě dá zvládat, ale komu by se po celém dni chtělo večer u plotny trávit dvojnásobný čas kvůli vaření dietního i standardního jídla? Vyzkoušejte naše tři tipy na poctivé večeře, které budou vaší rodině chutnat a ze kterých uděláte několika jednoduchými kroky pokrm vhodný i během dietního režimu. Pochutnat si můžete na salátu s kuřecím masem, voňavé polévce i směsi s tofu a zeleninou!
Salát s kuřecím masem
Na 4 porce potřebujete: 200 g rukoly nebo polníčku, 400 g kuřecích prsou, 1 velkou mrkev, 50 g sušených rajčat, ½ hrnku kešu ořechů, 1 vyzrálé avokádo, 1 lžíci olivového oleje, sůl, pepř
Na zálivku: 4 lžíce kvalitní majonézy, 1 lžičku dijonské hořčice, 3 lžíce strouhaného parmezánu, 3 ančovičky, 2 lžíce worcesteru, šťávu z ½ citronu

Maso je krásně šťavnaté, avokádo neskutečně zdravé a zálivka chuťově ladí!Foto: Jakub Jurdič
Postup: Kuřecí prsa naklepejte, aby byla všude stejně vysoká, bohatě je osolte a opepřete a na rozpáleném olivovém oleji nechte zatáhnout, aby se udělala zlatavá kůrka. Pak přendejte prsa do pekáčku a na 180 °C je dopékejte v předehřáté troubě asi 12 minut. Zatímco se maso dodělává, rozmixujte všechny ingredience na zálivku dohladka. Do misky dejte salát, mrkev oškrábejte a nakrájejte na sirky, sušená rajčata nakrájejte na nudličky. Ořechy nahrubo posekejte a přidejte k zelenině. Vše promíchejte.
Když jsou prsa hotová, nakrájejte je na plátky a přidejte na salát. Avokádo oloupejte, nakrájejte na měsíčky, proklaďte jím kuřecí maso. Nakonec vše přelejte zálivkou a podávejte.
Na dietní verzi nahraďte v zálivce majonézu nízkotučnou zakysanou smetanou a parmezánu dejte buď méně, nahraďte ho nízkotučným sýrem nebo sýr úplně vynechte.
Hrášková polévka s bylinkami
Na 4 porce potřebujete: 300 g mrazeného hrášku, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml tučné smetany na vaření (40 % tuku), 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 1 svazek čerstvé petržele, 1 svazek čerstvé máty, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 2 lžíce másla, 6 plátků toastového chleba

Hustá hrášková polévka je jemně nasládlá, zachutná i dětem!Foto: Jakub Jurdič
Postup: V hrnci rozpalte olivový olej a dejte na něj opékat cibulku nakrájenou najemno. Přidejte hrášek, promíchejte a nechte ho prohřát. Pak vše zalejte vývarem a nechte vařit do měkka. Do polévky přidejte prolisovaný česnek a rozmixujte ji tak, aby byla jemná, ale místy v ní zůstaly kousky hrášku. Rozmixovanou polévku zjemněte smetanou, přidejte nasekanou petržel a mátu (trochu si nechte na máslo a ozdobu) a dochuťte solí a pepřem.
Máslo rozpusťte, vmíchejte do něj trochu bylinek nasekaných na co nejjemněji a nechte ho znovu ztuhnout. Pak ho dejte na pánev a zvolna na něm opečte toastové chleby nakrájené na kostičky tak, aby byly krásně křupavé. Hotové krutony ovoněné bylinkami přidejte do polévky těsně před podáváním a dozdobte lístkem máty nebo petrželi.
Pokud držíte dietu, oddělte si porci polévky před tím, než ji zjemníte smetanou a vynechte opečené krutony. Nahraďte je plátkem celozrnného chleba nebo knäckebrotem.
Tofu se zeleninou
Na 4 porce potřebujete: 200 g marinovaného tofu, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 3 lžíce mungo klíčků, 1 mrkev, 4 žampiony, 100 g bambusových výhonků, 1 žlutou papriku, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, pepř, 2 hrnky jasmínové rýže nebo talíř míchaných salátů (ledový salát, polníček, rukola, římský salát...)

Marinované tofu ve spojení se zeleninou tvoří super dvojku. Zkusíte tento recept?Foto: Jakub Jurdič
Postup: Na pánvi rozpalte olej a dejte na něj zvolna opékat česnek nakrájený na plátky. Přidejte k němu papriku, cibuli a mrkev pokrájené na nudličky a promíchejte. Pak přisypte žampiony na plátky, mungo klíčky a bambusové výhonky pokrájené na plátky a společně chvíli opékejte.
Tofu nakrájejte na kostky a přidejte ho ke směsi. Vše bleskově promíchejte, zakápněte sójovou omáčkou, podle chuti oslaďte cukrem, který nechte rozpustit (není nutné), dochuťte solí a pepřem a podávejte.
Pro ty, kteří drží dietu, se skvěle jako příloha hodí lehký zeleninový salát připravený z různých druhů salátů, například směs ledového, polníčku a římského, takového salátu můžete sníst libovolné množství. Pro zbytek rodiny zvolte rýži, kterou uvařte podle návodu na obalu, nebo rýžové nudle.

K příjemnému vaření jsou zapotřebí kvalitní nože. Chybí ve vaší výbavě, nebo už mají ty vaše odslouženo? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší!Foto: Archiv firem
Jaké večeře jíte, když chcete shodit pár kil? Jíte zdravě celoročně, nebo spíš nárazově?