Článek
Ono není úplně ideální stravovat se podle nějakého striktně předepsaného mustru, který odpovídá zdravé vyvážené stravě, ale úplně ignoruje vaše chuťové preference. Na druhé straně, pokud opravdu nevíte, jak by takový racionální jídelníček měl vypadat, určitě se hodí nějaká inspirace.
Oslovili jsme proto tři odborníky přes výživu, z nichž každý zastává trochu jiný způsob stravování, aby pro vás připravili ideální jarní jídelníček podle nich. A je už jen na vás, který si vyberete!
Zuzana Douchová a její zdravá klasika pro všechny
Nutriční poradkyně a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Zuzana Douchová radí: „Příchod jara by měl být přirozeně doprovázen změnou jídelníčku na lehčí, stravitelnější a méně tučnější stravu. Základem každého jídla by tak měla být zelenina či ovoce, celozrnné obiloviny, bílkoviny a zdravé tuky. Omezit byste měli tučné maso a uzeniny, smažené, pečivo slané a sladké z bílé mouky, sladkosti plné cukru a alkohol.“
Vegansky a bez lepku podle Zuzany Komůrkové
Instruktorka zdravého vaření ze studia Výživou ke změně Zuzana Komůrková přidává vlastní tipy: „Na jaře bych doporučovala zařadit co nejvíce sezonních rostlinných zdrojů. Vhodné jsou klíčky, zelená listová zelenina, ale taky kvašená zelenina. Dále obiloviny jako pohanka a rýže. Neměli byste zapomínat hlavně na pitný režim, protože dostatek čisté vody je pro těla ten nejlepší začátek detoxikace.“
Co se týče velikosti porce jídel, Zuzana doporučuje řídit se podle jednoho z pravidel ajurvédy – tedy neměli byste toho sníst víc, než co se vejde do vašich spojených dlaní.
Radek Pajič a jeho jídelníček pro sportovní nadšence
Osobní trenér a výživový poradce z Bomton Power Concept Radek Pajič doplňuje vlastní inspiraci: „Správně načasované jídlo je stejně důležité jako trénink samotný. Poté již nehraje roli, jestli je podzim, zima nebo jaro. Myslete na stravu jako dobrého pomocníka k lepším výkonům z dlouhodobého hlediska. Krátkodobé úpravy jídelníčku zřídka kdy fungují.“
Jaký jídelníček byste si vybrali vy?