Článek
V létě mák okouzluje narůžověle rozkvetlými květy, na podzim do obchodů konečně přichází makovičky a vy s nimi můžete vyrábět krásné dekorace. Zdaleka nejlepší je ale mák zužitkovaný při sladkém pečení!
Makovo-pomerančový dortík s čokoládovým krémem
Na formu o průměru 20 cm (nebo třeba biskupský chlebíček!) potřebujete: 200 g změklého másla, 200 g krupicového cukru, 3 celá vejce (o pokojové teplotě!), 125 g hladké mouky, 125 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 2 velké pomeranče, 50 g makových zrníček (nemletých!); na krém 100 ml smetany ke šlehání, 100 g hořké čokolády a 50 g másla; na ozdobu kůru ze 2 pomerančů a 2 lžíce cukru.
Postup: Nejdřív si připravte krém. V kastrůlku ohřejte smetanu těsně pod bod varu, stáhněte plamen a přidejte nalámanou čokoládu a 50 g másla. Vše míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí, pak kastrůlek odstavte z kamen a dejte vychladnout.
Ve větší míse vyšlehejte máslo s cukrem do hladké hmoty, trvá to asi 2 minuty. Z pomerančů vymačkejte šťávu, je jí asi 1,5–2 dl. Pak k máslu přidejte celá vejce o pokojové teplotě (studená z lednice by vám máslo „srazila“) a postupně do směsi zašlehejte obě mouky prosáté s práškem do pečiva. Pak postupně přilijte i pomerančovou šťávu, a když je vše hotovo, vmíchejte to těsta mák. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct na 45–50 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
Kůru z omytých pomerančů nastrouhejte najemno a vložte ji spolu s asi 2 dl vody a 2 lžícemi cukru do kastrolku. Přiveďte k varu, vařte asi 5 minut, kůru sceďte a dejte ji oschnout na pečicí papír nebo utěrku. Upečený dortík nechte chvíli zchladnout, vyklopte ho, potřete lehce vyšlehaným čokoládovým krémem a posypte pomerančovou kůrou. Hotovo!
Makový koláč s tvarohem podle Kvetky Kňazeové
Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 250 g hladké mouky, 2 lžíce krupicového cukru, 130 g změklého másla, 1 žloutek a asi 3 lžíce studené vody.
Na makovou náplň si nachystejte: 150 g mletého máku, podle potřeby asi 2 dl mléka, podle chuti 1 velkou hrst rozinek a asi 2–3 lžíce krupicového cukru – opět záleží, jak moc sladký mák máte rádi; na tvarohovou náplň: 250 g měkkého tvarohu, 1 celé vejce a 80 g moučkového cukru.
Postup:Mouku rukama zadělejte s měkkým máslem, žloutkem, 2–3 lžícemi studené vody a 2 lžícemi krupicového cukru. Hladké těsto zabalte do sáčku nebo potravinářské folie a dejte do lednice na 20 minut odpočinout. Mezitím si připravte náplně. Mák v hrnci zalijte mlékem, přidejte cukr a podle chuti i rozinky, přiveďte k varu a asi 3 minuty vařte. Pak náplň sundejte z plotny a nechte vychladnout, musí mít konzistenci husté kaše. Tvarohová náplň je ještě jednodušší: Tvaroh, vejce i cukr dejte do mísy a smíchejte!
Těsto vyválejte s pomocí trochy hladké mouky na vále na tenkou placku (o výšce asi 3–4 mm) a vystelte jí koláčovou formu, nadbytečné těsto ořízněte. Na dno rovnoměrně rozprostřete makovou náplň, na ni dejte tvarohovou náplň a vložte do trouby vyhřáté na 175 stupňů, kde koláč pečte asi 35–40 minut. Před podáváním koláč můžete lehce posypat třtinovým cukrem.
Makové švýcarky
Na asi 15 ks potřebujete: 250 g polohrubé mouky plus hladká mouka na podsypávání, 50 g (dvě lžíce) moučkového cukru, 50 g másla, 1 žloutek, špetku soli, 1 vanilkový cukr, špetku citronové kůry, asi 1,5 dl vlažného mléka, necelou 1/2 kostky kvasnic (asi 15–20 g), kousek másla na vymazání plechu a 1 vajíčko na potření.
Na náplň potřebujete: 200 g mletého máku, podle chuti 2–3 lžíce cukru krupice, 300–350 ml mléka, 50 g másla a podle chuti špetku mleté skořice, mletého hřebíčku a mletého nového koření.
Postup:Skoro celou střední školu jsem o nedělích pracovala v pekárně u nás v Jablonci, kde jsem se mimo jiné naučila dělat krásné švýcarky. Recept na těsto i náplň je můj, ale dodržet správné rozválení, namazání, rolování a podobně je zásadní. Celý proces netrvá déle než asi 25 minut plus doba kynutí, takže se nelekejte dlouhého receptu!
Kynuté těsto připravte klasickým způsobem: Část vlažného mléka odlejte do misky, přidejte lžičku cukru, rozdrobte do něj kvasnice a uložte na teplé místo, kde nechte vzejít kvásek. Do mísy nasypte mouku, přidejte zbylý cukr, rozpuštěné a zchladlé máslo, žloutek, sůl a citronovou kůru, následně přidejte vzešlý kvásek a přilijte skoro všechen zbytek mléka. Zadělejte tuhé, ale pružné těsto, které na dotek skoro nelepí, podle potřeby přidejte zbytek mléka nebo kapku navíc, každá mouka saje trochu jinak. Hotové těsto zakryjte lehkým popraškem hladké mouky, přes mísu dejte čistou utěrku a nechte v teple asi 40 minut kynout.
Mezitím si připravte makovou náplň: mák, mléko, kousek másla a koření asi 5 minut svařte. Náplň by měla být spíš řídká než hustá, ale nesmí téct, ideální konzistence je asi jako trochu hustější krupičná kaše.
Pracovní plochu (a připravte si jí velký kus!) posypte hladkou mouku a ještě jednou rukama důkladně propracujte těsto. To pak pomoučte i z vrchu a vyválejte velkou, asi 2–3 mm tenkou placku – mělo by přes ni být skoro vidět.
Na vyválené těsto naneste rovnoměrně mák a cukrářskou stěrkou ho v tenké vrstvě rozetřete po celé ploše až úplně do krajů. Pokud těsto někde mírně protrhnete, nic tragického se neděje, ale na tuhle fázi si připravte trochu pevnější nervy, těsto se rádo vzpírá :-). Potřenou placku zaviňte jako roládu a těsto u toho dostatečně utahujte, aby se pak švýcarky „nerozjely“.
Hotového hada nechte asi 10 minut nakynout, odkrojte nepravidelné konce a pak ho nakrájejte na asi 2,5–3 cm široké kousky. Čím je had silnější, tím širší kousky potřebujete. Nakonec vezměte vařečku s tenkým koncem a každý kousek uprostřed promáčkněte až na stůl – švýcarky se rozjedou do typického tvaru.
Nakonec je urovnejte na vymazaný plech, ideálně nechte zase asi 10 minut kynout a nakonec je potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi 25–30 minut.
Není to tak pracné, jak to vypadá! Zkuste to!