Článek
Když jsem před několika týdny ochutnala u přítelovy maminky Hanky její vyhlášenou bábovku à la Sachr, málem jsem se rozplynula blahem. Nejen o tento její recept se s vámi dnes podělím – Hanka je svými moučníky a dorty vyhlášená po celém městě, a ne nadarmo. Kdo neochutnal, nepochopí moji závislost na nich!
Šenovská olejová bábovka
Potřebujete: 4 celá vejce, 30 dkg cukru krupice, 2 dcl oleje, 1 dl vody, 1 vanilkový cukr, 40 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, citronovou kůru a případně 2 lžíce kakaa na mramorování, tuk a hrubou mouku na formu.
Postup: V jednoduchosti je síla! Všechny uvedené suroviny vyjma prášku do pečiva a kakaa dejte do mísy a vymíchejte hladké těsto. Kdo chce, může zvlášť vyšlehat sníh z bílků a zamíchat jej až dodatečně, není to ale potřeba. Když je těsto hotové, přimíchejte ještě prášek do pečiva.
Pokud chcete jen světlou bábovku, nalijte všechno těsto do vymazané a vysypané formy. Pokud chcete mramorovanou, nalijte do připravené formy polovinu těsta, do zbytku přidejte kakao a tmavé těsto nalijte navrch. Pak jen vidličkou či stěrkou projeďte kolem dokola formy těstem, aby se trochu promísilo, a bábovku dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia zhruba na 40–50 minut.
Milovníci klasických moučníků si přijdou na své v článku Babiččiny recepty: Třená bábovka.
Bábovka s jablky à la Sachr
Potřebujete: 4 celá vejce, 25 dkg cukru krupice, 125 g (1/2) hery, 3 lžíce oleje, 2–3 lžíce kakaa, 30 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1–2 jablka (podle velikosti), asi 1 dl mléka, tuk a hrubou mouku na formu.
Postup: Jablko (nebo 2 menší) nastrouhejte nahrubo a smíchejte se zbytkem uvedených surovin kromě prášku do pečiva a mléka, vajíčka můžete klidně použít rovnou celá. Podle tuhosti těsta přidejte trochu mléka (těsto by mělo být husté, ale tekuté), a teprve na závěr přisypte prášek do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi 1 hodinu. Díky jablkům je těsto krásně vláčné a měkké, ale musí se také déle péct – je hodně mokré.
Nedovedete si představit bábovku bez ovoce? Skvělá je také z článku Recepty od čtenářů: Bábovka s kompotovaným ovocem.
Šlehačková bábovka
Potřebujete: 4 vejce, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 200 ml šlehačky, 1 prášek do pečiva, tuk a hrubou mouku na vysypání formy.
Postup: Z vaječných bílků vyšlehejte sníh. Žloutky utřete s cukrem to pěny, přidejte cukr a mouku (podle velikosti vajec můžete trochu mouky přidat), přilijte šlehačku a nakonec vmíchejte i sníh z bílků a prášek do pečiva. Těsto nalijte do bábovkové formy, kterou jste předem vymazali a vysypali, vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 30 minut.
Zkoušíte rádi nové recepty? Pak vám určitě zachutná také Sabinina bábovka z článku Souboj receptů: Tři úžasné moučníky z jogurtu.
Kterou z bábovek byste si dali vy? A jaká je ta nejosvědčenější vaše domácí?