Článek
Představte si, že přijdete do kuchyně, půl hodiny vaříte a máte hotovou večeři pro celou rodinu. Nevěříte, že je to možné? Jde to, a navíc si pochutnáte! Všechny dnešní tipy jsou celkem zdravé, a tak se ani nemusíte bát, že se podepíšou na vaší figuře nebo naruší plán novoroční diety.
Cizrnová polévka s chilli
Na 4 porce potřebujete:
- 800 g cizrny ve slaném nálevu
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 limeta
- 2 chilli papričky
- 1 cibule
- 1 vrchovatá lžíce másla
- 1 lžíce kvalitního olivového oleje
- čerstvý koriandr
- sůl a pepř
Postup
01.
V hrnci zpěňte na lžíci másla cibuli nakrájenou najemno. Pak přidejte scezenou cizrnu, promíchejte a zalejte zeleninovým vývarem. Vařte asi 5 minut, pak přidejte chilli papričku nakrájenou na větší kusy a chvíli povařte. Papričku vyndejte a polévku rozmixujte ponorným mixérem najemno. Přidejte koriandr a druhou chilli papričku posekané najemno, šťávu z limetky, sůl a pepř. Vše promíchejte a podávejte pokapané několika málo kapkami kvalitního olivového oleje.
Špagety s olivovo-rajčatovým pestem
Na 4 porce potřebujete:
- 500 g špaget
- 200 g černých oliv
- 200 g sušených rajčat v oleji
- 2 stroužky česneku
- 100 ml kvalitního olivového oleje do pesta + 40 ml k podávání
- 100 g piniových ořechů
- 100 g parmazánu
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
01.
Špagety dejte vařit do osolené vroucí vody a vařte je podle návodu na obalu (nebo zkuste domácí podle tohoto receptu!). Do vyšší úzké nádoby dejte olivy, sušená rajčata s trochou oleje, ve kterém byla naložená, olivový olej a česnek a vše rozmixujte na jemnou kaši. Pak přidejte piniové ořechy, parmazán, sůl a pepř a vše znovu rozmixujte, dokud nevznikne hladké pesto. Pesto vmíchejte do uvařených těstovin, dochuťte solí a pepřem a pokapejte pár kapkami olivového oleje.
Salát se ztraceným vejcem
Na 4 porce potřebujete:
- 400 g libovolné směsi salátů
- 2 mrkve
- 1 velké zelené jablko
- 4 vejce (ideálně velikosti L)
- 200 ml octa
- 150 g sušené šunky
- 180 g zakysané smetany
- 2 lžičky dijonské hořčice
- sůl a pepř
Postup
01.
Saláty natrhejte do misky a promíchejte. Mrkev oškrábejte a nakrájejte na sirky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Jablko důkladně omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na drobné kostky. Sušenou šunku nakrájejte na kostky a krátce nasucho opečte na pánvi, vysušte a přidejte vše k salátu.
02.
V hrnci přiveďte vodu k varu, těsně před tím, než začne voda bublat, přidejte ocet. Vajíčko vždy vyklepněte do hrnku, ve vroucí vodě s octem udělejte vír a vajíčko do něj opatrně vlijte. Vajíčko vařte tři minuty, aby žloutek zůstal tekutý. Hotové vejce dejte na salát, rozkrojte, osolte, opepřete a dolaďte dresinkem ze zakysané smetany a dijonské hořčice.
Stále hledáte nové recepty na chutné večeře? Tady si vybere opravdu každý!