Článek
Ačkoli jsou arašídy ve skutečnosti luštěniny, a ne ořechy, nic to nemění na tom, že jsou plné bílkovin a nenasycených tuků. Spolu s koriandrem a zázvorem výborně doplní exotický salát, v podobě arašídového másla jsou zase skvělé do omáček k masu a těstovinám. Náš tajný tip je pak kombinace buráků a čokolády, které prostě nemůžeme odolat.
Pikantní mrkvový salát
Na 4 porce potřebujete: 6 větších mrkví, 1 červenou cibuli, hrst pražených arašídů, hrst koriandru, 1 chilli papričku, 1 lžíci hnědého cukru, 2 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce rybí omáčky nebo šťávu z půlky citronu, sůl
Postup: Mrkev nastrouhejte nahrubo, arašídy nasekejte, cibuli nakrájejte na tenké proužky a vše smíchejte s koriandrem. Přidejte zálivkou připravenou z najemno nakrájené chilli papričky, cukru, oleje, špetky soli a citronu nebo rybí omáčky (na tu pozor, je hodně slaná a ne každému vyhovuje výrazné rybí aroma) a podávejte.
Těstoviny s arašídovou omáčkou a krůtím masem
Na 4 porce potřebujete: 350 g těstovin (linguine), 400 g krůtích prsou, 4 stroužky česneku, čerstvý zázvor, 3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce řepkového oleje, 1 chilli papričku
Na omáčku: 120 g arašídového másla, 1 svazek jarní cibulky, 3 lžíce sójové omáčky, šťávu z půlky citronu, 4 lžíce horké vody
Postup: Nejprve si připravte maso: krůtí prsa nakrájejte na kousky o velikosti sousta, přidejte k nim prolisovaný česnek, najemno nastrouhaný zázvor, nasekanou chilli papričku, olej a sójovou omáčku. Nechte marinovat alespoň 10 minut. Mezitím dejte podle návodu na obalu vařit těstoviny.
Na rozpálené pánvi opečte kousky krůty, přidejte nasekanou jarní cibulku a zalejte omáčkou připravenou z arašídového másla, sójové omáčky, citronové šťávy a horké vody. Vmíchejte scezené těstoviny a podávejte.
Řezy z arašídového másla
Na formu o hraně 20 cm potřebujete: 125 g másla, 150 g arašídového másla, 1 vanilkový cukr, 150 g cukru krupice, 2 vejce, 150 g hladké mouky, kávovou lžičku jedlé sody, 200 g oblíbené čokolády (my dali hořkou), sůl
Postup: Změklé máslo smíchejte s arašídovým máslem, oběma cukry a špetkou soli. Do směsi zašlehejte vajíčka a vmíchejte mouku s jedlou sodou. Čokoládu nasekejte nahrubo, hrst si nechte na ozdobu a zbytek vmíchejte do těsta. To rozetřete do vymazané a vysypané formy, posypte zbylou čokoládou a pečte při 180 stupních asi 25 minut. Pokud to vydržíte, nechte ještě alespoň půl hodiny chladnout ve formě – řezy zpevní a půjdou lépe vyklopit a rozkrájet na porce.
Také při vaření používáte arašídy? Podělte se o své nápady!