Článek
Podzim sice není pro většinu lidí nejoblíbenější částí roku, ale minimálně pro nás kulináře má své nepopiratelné kouzlo – konečně je ten správný čas pro husté polévky plné zeleniny, luštěnin a sýra, které si nejlépe vychutnáte právě s pohledem na sychravé počasí venku.
Pusťte se s námi do mixovaných krémů, které s přehledem poslouží i jako samostatné hlavní jídlo. Mrkvovou polévku zahustěte sytým žlutým hrachem, krásně růžovou zelnou doplňte křupavou slaninou nebo si pochutnejte na nesmrtelné kombinaci brokolice, sýra a česneku.
Mrkvová polévka se žlutým hrachem
Na 4 porce potřebujete: hrnek půleného žlutého hrachu, 1 velkou cibuli, 1 chilli papričku (lze vynechat), 3 lžíce olivového oleje, 1 kg mrkve, sůl, pepř, lžičku rozmarýnu, ½ citronu
Něco navíc: hrst ořechů či semínek, 1 mrkev, lžíci olivového oleje, sůl
Postup: Hrách namočte a nechte změknout ve vodě, než si připravíte ostatní suroviny. Chilli papričku zbavte semínek a spolu s cibulí pokrájejte najemno. Obojí nechte na olivovém oleji zesklovatět, poté přidejte oloupanou a na půl kolečka nakrájenou mrkev a ještě 5 minut opékejte, aby se z mrkve uvolnilo více betakarotenu. Zeleninu dost osolte, přidejte rozmarýn, scezený propláchnutý hrách a litr vody. Vařte do změknutí, poté rozmixujte dohladka a dochuťte čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou.
Mezitím, co se polévka vaří, si nasucho opražte ořechy nebo semínka a na stejné pánvi pak na troše oleje na tenko pokrájenou a lehce osolenou mrkev, kterou porce polévky ozdobte.
Polévka z červeného zelí
Na 4 porce potřebujete: 1 červenou cibuli, 2 lžíce řepkového oleje nebo sádla, malou hlávku červeného zelí (kolem 1 kg), 3 stroužky česneku, 4 malé brambory (400 g), 150 ml červeného vína (lze vynechat), 1,2 l vývaru, sůl, pepř, ½ citronu, 3 lžíce kysané smetany nebo krémového sýra
Něco navíc: 4 plátky anglické slaniny, hrst petržele nebo jedlých květů na ozdobu
Postup: Cibuli nechte zesklovatět na rozehřátém oleji nebo sádle, přidejte nakrouhané zelí a ještě asi 5 minut restujte. Přisypejte nasekaný česnek a oloupané brambory pokrájené na kostky, osolte, zalejte vínem a vývarem a povařte do změknutí. Na závěr rozmixujte, dochuťte čerstvě mletým pepřem a citronem (díky němu polévka krásně zrůžoví) a zjemněte smetanou.
Mezitím, co se zelí vaří, nasucho opražte slaninu a hotovou polévku jí a petrželí nebo jedlými kvítky posypejte.
Brokolicová polévka se sýrem
Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, 2 lžíce másla, 4 stroužky česneku, 500 g brokolice, 500 ml vody nebo vývaru, 180 ml smetany na vaření, sůl, pepř, 100 g tvrdého sýra (já dala čedar)
Postup: Najemno pokrájenou cibuli a košťály brokolice nechte zesklovatět na rozpuštěném másle, přidejte nasekaný česnek a opékejte jen chvilku, než se rozvoní. Nyní přidejte i rozebrané růžičky brokolice, osolte, zalejte vývarem (v tom případě solte méně) či vodou a povařte do změknutí. Na závěr rozmixujte se smetanou a čerstvě mletým pepřem a vmíchejte najemno nastrouhaný sýr (část si můžete nechat na ozdobu).
Tip: Další originální nápady na zpracování této super zdravé zeleniny jsou sýrovo-brokolicové kuličky nebo citronové těstoviny s brokolicí, které vaříte i s omáčkou jen v jednom hrnci!
Praktičtí pomocníci pro snadné mixování:
Také si s příchodem studeného počasí rádi dopřejete misku horké husté polévky?